Juri Veikkola: ”Netissä oleva raamattuopetus on kuin purkkiruokaa”

Juri Veikkolan sydämellä on evankeliumin vieminen kaikkia mahdollisia kanavia hyödyntäen.

Verkossa oleva Raamatun opetus ei korvaa välttämätöntä seurakuntayhteyttä, mutta on joidenkin elämäntilanteessa erinomainen lisä hengen pitimiksi, Juri Veikkola sanoo. Hän ja Eero Junkkaala ovat tehneet Youtubeen useita opetusvideoita.

Kaksi Raamatusta innostunutta pappia löysi yhteisen projektin lähes sattumalta. Aasiassa vuosina 2008-2016 lähetystyössä ollut Juri Veikkola koki siellä ongelmaksi, että omaan hengelliseen elämään ei voinut kaapia ainesta kotiseurakunnan tarjonnasta. Hän etsi sitä verkosta ja löysi useiden englanninkielisten tahojen mobiili- ja verkkosivuilta hyvää materiaalia. Eräässä niistä oli hyödynnetty hienosti uutta tekniikkaa. Normaalin puheen tai videoinnin sijaista Raamattua opetettiin elektronisesti visualisoimalla. Veikkola tuli niin vaikuttuneeksi tästä tekniikasta, että hänelle syntyi haave sen tuottamisesta suomenkielelle.

Tultuaan Suomeen Juri Veikkola ehdotti ystävälleen Eero Junkkaalalle tällaisten videoiden kokeilemista. Muusikkona ja musiikkiäänitteiden tekijänä Veikkolan intohimona oli korkeatasoinen äänitystekniikka. Junkkaala puolestaan on tunnettu Raamatun opettaja, joten tällainen kombinaatio voisi olla sopiva uuteen projektiin. Molemmilla oli sydämellä evankeliumin vieminen parhaita mahdollisia kanavia hyödyntäen. Päätettiin siis ryhtyä tekemään muutaman minuutin mittaisia opetusjaksoja käyttäen hyväksi digitaalista liitutaulua. Videossa ei ole puhuvaa päätä vaan Raamatun teksti, johon esityksen aikana tehdään muistiinpanoja ja jota havainnollistetaan kuvin.

Syksyllä 2016 pastorit alkoivat äänittää lyhyitä videoita Veikkolan kotiinsa rakentamassa studiossa. Ne laitettiin saman tien Youtubeen. Vaikka niistä ilmoiteltiin vain Facebookissa, niiden katsojamäärät nousivat nopeasti muutamaan sataan. Toistaiseksi videot ovat yksittäisistä Raamatun jakeista nousevia opetuspläjäyksiä. Harkinnassa on suurempien opetuskokonaisuuksien rakentaminen samalla tekniikalla.

Miksi tällaisia miniraamatunopetuksia sitten tarvitaan?

Seurakuntayhteyttä ei voi korvata digitaalisella sisällöllä. Tilaisuus on enemmän kuin siellä kuultujen puheiden summa. Juri Veikkola korostaa, että yhteiseen kokoontumiseen verrattuna paraskin nettitallenne on kuin purkkiruokaa. Sillä elää, mutta usein ravinteita ja hivenaineita jää saamatta. Säilötyn tuotteen makukin voi olla liian sokerinen tai muutoin halpa kopio tuoretarjonnasta. Silti monelle ruuhkavuosina ja kiireisinä aikoina kotona tai työmatkalla puolivalmiit ainekset ovat arjen pelastus. Purkkiruokana tarjottu raamattuopetus toimii tällaisena hengenpelastajana. Opetuksien katsojaryhmän diagnostiikka kertoo, että puolet katsojista kuuntelee opetukset mobiililaitteilla.

Videoita on toistaiseksi tehty parikymmentä, mutta määrä karttuu koko ajan. Opetukset löytyvät myös Eero Junkkaalan verkkosivuilta.