Brittitutkimuksen mukaan joka kuudes nuori on tunnustava kristitty

 

Salisburyn katedraali, Englanti. Kuva: Pixabay.

Brittinuorten uskonnollisuus yllätti Englannin valtionkirkon työntekijät. Tuore tutkimus paljastaa, että nuoret löytävät kristinuskon useimmiten kirkkovierailujen kautta.

The Telegraph (17.6.) uutisoi, että kristillisen nuorisojärjestön, Hope Revolution Partnership’in, tilaaman tutkimuksen mukaan 21 prosenttia 11 – 18 -vuotiaista nuorista kertoo olevansa aktiivisia Jeesuksen seuraajia ja 13 prosenttia sanoo harjoittavansa uskoaan osallistumalla jumalanpalveluksiin.

Tuoreet luvut ovat huomattavasti korkeammat kuin aiemmin tehdyissä tutkimuksissa saadut. Vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa teini-ikäisten kirkollista osallistumista kuvaavat luvut olivat alle puolet nykyisistä.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Tutkimuksen mukaan 13 prosenttia teini-ikäisistä kertoi päättäneensä ryhtyä kristityksi vierailtuaan jossakin kirkkorakennuksessa. Kirkossa vierailun vaikutus oli suurempi kuin kristillisessä nuorisoryhmässä tai häissä käymisen vaikutus tai uskonasioista keskusteleminen ystävien kanssa.

Yksi viidestä tutkimukseen osallistuneesta nuoresta toi esiin, että Raamatun lukemisella oli ollut tärkeä rooli ratkaisun tekemisessä, 17 prosentilla uskonnollisessa koulussa käyminen oli vaikuttanut päätökseen ja 14 prosenttia kertoi uskonnollisen kokemuksen olevan kääntymyksensä takana.

Tutkimustulos on ”herätyskutsu” kirkolle

Jimmy Dale, Englannin valtionkirkon eli anglikaanisen kirkon kansallisesta nuorisotyöstä vastaava pastori kertoi, että heidän tiiminsä oli yllättynyt tuloksista. Tutkimus tehtiin joulukuussa, mutta se julkistettiin vasta nyt, koska tutkijat epäilivät, etteivät korkeat luvut voineet pitää paikkaansa. Kuitenkin myös hiljattain julkaistun Youth for Christ -ryhmän tutkimus osoitti, että yllättävän suuri osuus nuorista yhä kuvailee itseään kristityksi.

Dalen mielestä on innostavaa havaita, että nuoret ovat edelleen avoimia uskonasioille. Hänen mielestään tutkimuksen tulos on todellinen herätyskutsu kirkolle – Monet nuoret vierailevat kirkoissa kouluryhmiensä kanssa ja nämä vierailut näyttelevät olennaista osaa siinä, että heistä tulee tunnustavia kristittyjä.

Englannin valtionkirkon johtajat pitävät tutkimustulosten valossa tärkeänä sitä, että kirkkorakennukset pysyvät avoimina ihmisille. Ainoastaan yhdeksän Britannian 42 katedraalista perii tällä hetkellä sisäänpääsymaksun vierailuista, mutta taloudellisten paineiden vuoksi on mahdollista, että yhä useammasta vierailusta peritään jatkossa maksu.

Yksi kohonneen terroriuhan vaikutus Britanniassa on myös huoli avoimista kirkkorakennuksista. Viime kuussa, Manchesterin pommi-iskun jälkeen, Birminghamin katedraali sulki väliaikaisesti ovensa, jotta sen turvajärjestelmiä voitiin parantaa.

Worcesterin piispa, John Ingen mielestä kirkkorakennukset ovat vaikuttavia monista eri syistä. Ne antavat tunteen pysyvyydestä ja siitä, että kristinusko on innostanut ihmisiä rakentamaan näitä ilmiömäisiä rakennuksia. Inge johtaa kampanjaa, jonka tarkoituksena on kannustaa seurakuntia pitämään kirkkojensa ovet edelleen avoimina. Englannin kirkko omistaa noin 16000 toiminnassa olevaa kirkkorakennusta.