Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Juntunen Uudessa Tiessä: Suomalaisten kristillisyys niin ohutta, että suora kansanvaali ei ole oikea tapa valita kirkon päättäjiä

 

Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntunen.

Kirkkoherra Sammeli Juntunen puolustaa nykyistä tapaa valita kirkolliskokousehdokkaat.

Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntunen pui Uusi Tie -lehden kolumnissa kirkolliskokouksessa käytyä keskustelua kirkon tulevaisuudesta. Hän ottaa esille kirkolliskokousedustaja Kirsi Ojansuu-Kauniston ehdotuksen, että kirkolliskokousvaaleissa siirryttäisiin suoraan kansanvaaliin, jossa seurakuntien jäsenet saisivat valita edustajat. Näin demokratia toteutuisi kirkossa paremmin.

Juntunen ei syty ehdotukselle. ”Tutkimusten mukaan suomalaisten kristillisyys on niin ohutta, että suora kansanvaali ei voi olla oikea tapa kirkolliskokouksen valintaan. Kirkon jäsenistä enää alle 40 prosenttia uskoo esimerkiksi siihen, että Jeesus on noussut kuolleista”, Juntunen toteaa.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Tällaisessa tilanteessa on Juntusen mukaan parempi, että kirkolliskokousedustajia ovat valitsemassa seurakuntien kirkkovaltuutetut ja papisto. Kirkkovaltuutetut valitaan ehdokkaista, jotka ovat ”kristillisestä vakaumuksestaan tunnettuja”.

”Vaalisysteemi on varmistamassa sitä, että yhä maallistuvammassa kirkossa sen ylimmillä päättäjillä on taju siitä, mitä kirkko on”, Juntunen kirjoittaa.

Kirkon tulevaisuuskomitean mietinnössä on esitetty, että kirkon hallintoelimiin tulisi valita nuoria kiintiöpaikalta. Lue Uuden Tien kolumnista, mitä mieltä Sammeli Juntunen on tästä esityksestä.

Korjaus 17.11. klo 21:41: Seurakunnan nimi korjattu Savonlinna-Säämingistä Savonlinnaksi.

 
artikkelibanneri Uusi Tie