Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Jumala kutsuu myös ei-hengelliseen työhön

 

Kuva: Minttumaria Ukkola

Moni kristitty haikailee hengelliseen työhön, pitäen sitä arvokkaampana. Parasta ja onnellisinta on kuitenkin toimia juuri siellä, minne Jumala itse kunkin kutsuu.

– Päädyin vastaamaan kotitilastamme vähän jopa ennen aikojaan, isäni menehtyessä. Nyt näen sen Jumalan antamana vahvana johdatuksena juuri tälle paikalle. Sen aikainen maatila vaati paljon työtä, ja olin ikään kuin jo kasvanut tähän hommaan. Tila on ollut suvun omistuksessa jo 500 vuotta, joten on täällä aika monta rasapäätä ehtinyt asua, Markku Rasa nauraa kotitilansa keittiössä. Hän on ollut maa- ja metsätalousyrittäjänä virallisesti lähes 30 vuotta.

– Uskon kautta näkee elämän paljon laajemmin ja arvokkaampana. Kun tietää mikä on elämässä oleellista ja mikä ei, on vapaa sellaisesta turhasta tehokkuusajattelusta. Työssäni ei ole tärkeintä taloudellinen tulos. Vähemmälläkin pärjää. Yksi työni parhaista puolista on se, että olen samalla sekä oman työni johtaja että tekijä. Kaiken takana on kuitenkin Jumala. Näen joka päivä Luojan töitä ympärilläni. Tässä työssä ei juuri synny keskustelua uskon asioista.  Mutta kun uskoni on kuitenkin muiden tiedossa, haluan, että se on arjessa yhtä luontevasti mukana kuin työhaalarit. Ettei se olisi erikseen esille tuotua.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

 

Tehtävän tärkeys ei ole sen suuruudesta kiinni

– Arvostan kyllä jokaista hengellisen työn tekijää. He ovat työssään ikään kuin aallonmurtajina, häiritsevänkin tarkastelun kohteena. Se ei ole helppo työsarka, Markku pohtii. Hän on kuitenkin varma siitä, että on monia ammatteja ja tehtäviä, joissa voi ihan yhtä hyvin olla Jumalan tarkoittamalla paikalla.

– Jumala on niin laaja-alainen, että Hän voi tarvittaessa käyttää vaikka kiviä ja käpyjä. Ei tehtävän tärkeys ole sen suuruudesta kiinni. Jos se työ, jota tekee omalla paikallaan, on vaikka vain yhdellekin ihmiselle merkityksellinen, niin se on jo paljon. Ja se on just se oikea paikka. Kun on Raamatun vaikutuspiirissä, katselee Vapahtajan kasvoja, kyllä se toivottavasti loistaa sitten omistakin kasvoista ympäristöön.

Keskeneräinenkin saa olla Jumalan käytössä

Elina Yli-Perttala työskentelee luokanopettajana. Vaikka hän ei miettinyt kristittynä olemista alaa valitessaan, on hänelle nyt selvää, että juuri tällä paikalla hän on Jumalan kutsumana.

– Uskon Jumalan täsmällisen johdatuksen ja luotettavuuden takia että niin on. Jos paikkani olisi jossain muualla, olisin nyt siellä. Usko vaikuttaa pohjimmiltaan kaikkiin valintoihin, joita teen työssäni. Minulle on uskottu iso vastuu: vaikutan työni kautta jokaisen oppilaani tuleviin vuosiin. Olen tilivelvollinen paitsi oppilaalle ja hänen huoltajilleen, myös Luojalle, joka heidät loi.

Haluan olla lapsille luotettava ja turvallinen aikuinen. Autan oppilaita huomaamaan heille annettuja erityisiä lahjoja, varustan heitä vastuullisuuteen ja ryhmän jäsenenä toimimiseen. Elina kokee voivansa palvella Jumalaa oman työnsä kautta palvelemalla lähimmäisiä.

– Minulla on aina mahdollisuus rukoilla ihmisten ja asioiden puolesta. Sen lisäksi saan kuunnella, ja rohkaista, kulkea rinnalla ja puolustaa heikompia.  Keskeneräisenäkin saan toimia aikuisen mallina. Opettajana toimimista ja kristittynä elämistä yhdistää liuta tehtäviä.

– Kaikki kristityt saavat omalla paikallaan, sanoittakin, kertoa Jumalasta, Elina sanoo. Kun Jumala sytyttää Sanallaan meidän pimeään sydämeemme valonsa, Hänen kirkkautensa opitaan tuntemaan ja se levittää valoaan.

Kun lapsia tai työtovereita on toisinaan pohdituttanut, mistä Elinan hyväntuulisuus oikein nousee, on varmasti ollut kyse juuri tästä. Uskon antama toivon näkökulma on saanut sen aikaan.

Ilo sopivasta paikasta

Emma Koivukoski on ammatiltaan kokki ja työskentelee keittiöllä. Työ avautui sijaisuuksien kautta.

– Tiesin silloin, että Jumala on johdattanut minut tähän työhön, koska olin rukoillut töitä. Työssäni on tullut paljon merkityksellisiä kohtaamisia.  Emma kokee voivansa kristittynä vaikuttaa esimerkiksi työpaikkansa ilmapiiriin ja ihmissuhteisiin.

– Yritän olla kommentoimatta turhia ja huonoja asioita. En kiroile. Hymyilen. Omalla toiminnallaan jokainen kristitty voi levittää evankeliumia ja valoa tähän maailmaan, sanoittakin. Voin myös kertoa Jeesuksesta, kun siihen tulee mahdollisuus.

Emman itse kokema Jumalan rakkaus ja armo heijastuvat ulospäin ilona, ja se onkin herättänyt ihmettelyä. Emma kertoo arvostavansa hengellistä työtä paljon, mutta on vakuuttunut siitä, että jokainen tehtävä johon Jumala johdattaa, on aivan yhtä arvokas. Muitakin hän haluaa rohkaista:

– Älä väheksy työtäsi tai palvelutehtävääsi. Jumala voi käyttää sinua juuri sillä paikalla missä olet.

 

 

Aiheet