Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

”Jumala puhuu suomea”

 

Vähemmistön asiaa tukevaa T-paitaa myydään Västeråsin hiippakunnan nettikaupassa. (Kuva Manne Mali)

Västeråsin hiippakunnan suomalaiset ovat keksineet teettää julistavan t-paidan. Siinä lukee ”Gud talar finska” eli ruotsin kieltä osaamattomille: ”Jumala puhuu suomea.” Alla on kirkon logo ja teksti ”Västeråsin hiippakunta”.

Idean synnytti hiippakuntakonsulentti Manne Mali, kun alkuvuonna alettiin tehdä kirkon työtä tunnetuksi tiedotuskampanjan avulla. Malin alaa ovat ruotsinsuomalaisten asiat.

T-paitoja on myyty ja lahjoitettu kampanjan merkeissä. Siis vähemmistössä olevat suomalaiset kertovat valtaväestölle, että meidän yhteinen Jumalamme puhuu vähemmistökieltä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Eivät ruotsinkieliset tule ajatelleeksi sitä, että Jumala puhuu suomea ja että hänelle puhutaan suomea, niin kuin kaikkia muitakin kieliä.

Joissakin paidoissa on isolla luku 67 911 ja toisissa 11,4 %. Mitä lukuja nämä sitten ovat?

– Hiippakunnassamme on 67 911 suomalaistaustaista ihmistä eli 11,4 prosenttia väestöstä. Meitä on paljon, Manne Mali sanoo.

Ovathan tekstit joitakin ärsyttäneet eikä kirkkoherrakaan luvannut laittaa t-paitaa päälleen. Mutta puhuvat paidat ovat avanneet monta keskustelua. Sanoma on näin mennyt perille.

– Ruotsissa on aina puhuttu suomea, ja kirkossa ihmisillä on oikeus puhua omaa kieltään, Manne Mali toteaa.

Västeråsin hiippakunta sijaitsee Keski-Ruotsissa kauniiden järvimaisemien keskellä, missä suomalaisia asuu edelleen paljon. Siellä Jumala puhuu myös ruotsia.