Jukka Tolonen löysi virret – ja uskon

 

Mies ja kitara. Jukka Tolonen laulaa nyt taivaslauluja. Kuva: Seppo Haavisto

Mainetta niittänyt kitaristi näki myös suosion varjopuolet. Vaikka Jukka Tolosen kitara soi jo vaimeammin, sydän sykkii uutta säveltä.

– KIRSI RÄIHÄ-

Tänään Jukka Toloselle kuuluu hyvää. Tosin nivelrikosta kärsivät sormet ovat tehneet virtuoosin kitaransoitosta hankalaa. Nykyisin suurin osa miehen ajasta meneekin laulun harjoitteluun.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

– Harjoittelen tällä hetkellä ortodoksista liturgialaulua, jotta voisin palvella laulamalla kirkkokuorossa.

Miehen elämä näyttää valoisalta, mutta tähän väliin on mahtunut pimeitä aikoja.

Jukka Tolonen syntyi Helsingissä vuonna 1952, ja oli omien sanojensa mukaan ihan tavallinen ”pumpulissa kasvanut” poika. Uransa tämä musikaalisesti hyvin lahjakas mies aloitti jo nuorena – ensimmäinen bändi kasattiin hänen ollessaan 17-vuotias.

Tolosen musiikillinen ura on pitkä ja värikäs, tunnetuin hänen projekteistaan lienee kuitenkin progressiivista rockia soittava Tasavallan presidentti -yhtye, joka on ollut toiminnassa miltei Tolosen uran alkuajoista 2000-luvulle saakka. Tolosen musiikkimaku on erittäin laaja, ja se kuuluu läpi myös hänen elämäntyöstään.
– Pidän esimerkiksi länsimaisesta ja intialaisesta klassisesta musiikista, kansanmusiikista, rock ja jazzmusiikista, soulista ja rhythm’n bluesista, Jukka listaa.

Musiikkialan ammattilaiset ja harrastajat ovatkin arvostaneet Tolosta koko hänen uransa ajan 1960-luvulta alkaen, ja hänellä on ollut suuri vaikutus useisiin muusikoihin ja musiikin kuuntelijoihin. Vaikka mies on ollut viimeisen vuosikymmenen enimmäkseen poissa julkisuudesta, arvostus muusikkona ei ole siitä vähentynyt.

Tällä kertaa Jukka ei kuitenkaan halua muistella enempää menneitä:
– Nyt meneillään oleva virsilevyprojektini on tällä hetkellä paljon oleellisempi puheenaihe kuin menneisyyteni.

Virret viitoittavat uutta tietä

Kitaristilegendan taustaa vasten katsottuna uusi virsilevyprojekti kuulostaa hieman yllättävältä suunnanmuutokselta.
– Olen ollut suurimman osan elämästäni aika eksyksissä, mies toteaa ykskantaan.

Erilaiset päihteet ja huumausaineet alkoivat tulla mukaan Tolosen soittomatkoille enenevässä määrin 1980-luvulla.
– Elin elämääni sellaisissa ympyröissä, joissa pyörii paljon huumeita.
Huumausaineiden käyttö oli alkuun jaksottaista, mutta pikku hiljaa siitä alkoi muodostua yhä suurempi ongelma.

Joulukuussa 2006 Jukka Tolonen nousi yllättäen iltapäivälehtien otsikoihin puukotettuaan naisystäväänsä riidan päätteeksi. Tämän seurauksena mies tuomittiin reiluksi kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Vankilassa Tolonen soitti aikansa kuluksi körttihenkisiä virsiä – ja tuli uskoon. Virret alkoivat elää ihan omaa elämäänsä ja mies tuli kosketetuksi laulujen melodioista ja erityisesti sanoista.

Nyt Tolonen työstää parhaillaan virsilevyprojektia, jonka on määrä valmistua vielä tämän vuoden puolella.
– Vankilasta vapauduttuani halusin tallentaa nämä minulle erittäin rakkaiksi tullee virret levylle. Toivon että laulut voisivat koskettaa mahdollisimman laajaa kuulijakuntaa niin kuin ne ovat koskettaneet minua, Jukka sanoo.