Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Ulosryntäys kirkosta on liberaalien protesti

 

Pelkkä yleinen liberalisoituminen ei riitä uskoville syyksi kirkosta eroamiseen. Homosuhteiden siunaaminen saattaisi avata veräjät.

Evankelis-luterilaisen kirkon jo hiljalleen laantuva eroamisbuumi näyttää olleen nimenomaan liberaalien suomalaisten joukkoreaktio. Eroajien joukossa näyttäisi olevan vain vähän uskovaisia kristittyjä.

Helluntailainen Ristin Voitto -lehti selvitti asiaa kysymällä tunnustuksellisten luterilaisten yhdistysten yhdeksältä eri avainhenkilöiltä joilla on laajat verkostot kirkon uskovien piirissä, tuntevatko tai tietävätkö he henkilöitä, jotka olisivat eronneet kirkosta protestiksi sen liberalisoitumisesta.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Lehti pyysi myös eroakirkosta.fi -palvelun ylläpitäjiä arvioimaan uskovien eroajien määrää. Arvio tehtiin palvelun saamien palauteviestien perusteella.

Eroliikehdintää ei tiedossa

Yhdistysten avainhenkilöt eivät osanneet mainita lainkaan kirkosta eronneita uskovia.
– Itse en tunne ketään, joka olisi eronnut. Ja jos jokin laajempi eroamisilmiö uskovien keskuudessa olisi meneillään jossain, se olisi kyllä tiedossa, Hengen uudistus kirkossamme -liikkeessä vaikuttava Reijo Telaranta määrittelee.

Muut haastatellut olivat niin ikään vakuuttuneita, että uskovat ovat pysymässä kirkossa.

Useat haastatellut mainitsivat tunnettuina eroajina nykyisin jyväskyläläistä Satamaseurakuntaa johtavan Jarmo Sormusen, sekä TV7:n johtajan Martti Ojareksen.
Eroakirkosta.fi -palvelun ylläpitäjät arvioivat, että uskovien eroajien määrä on parin prosentin luokkaa kokonaismäärästä.

Asiasta on käytännössä mahdotonta muodostaa tarkkaa tilastoa, koska henkilön erotessa uskonnollisesta yhteisöstä syytä ei kysytä. Verkkopalvelun palauteosio on eroajan ainoa mahdollisuus mainita syy ratkaisulleen. Kaikki eroajat eivät jätä palautetta.

Asia nousee puheisiin

Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski kertoo monien muiden haastateltujen tavoin, että eroamisista on kyllä puhuttu paljon.
– Etenkin nuoret aikuiset meidän piireissämme pohtivat ääneen, miksi kuulua kirkkoon.

Aluekoordinaattori Mika Falk Suomen Evankelisluterilaisesta Kansanlähetyksestä toteaa, ettei ihminen noin vain irtaannu hengellisestä kodistaan.
– Myöskään huolimatta vyörytyksestä ja painostuksesta en koe, että peli olisi mitenkään menetetty. On olemassa iso joukko Raamattuun sitoutuneita seurakunta-aktiiveja ja kirkon työntekijöitä, jotka voivat vaikuttaa asioihin, Falk sanoo.

Haastatellut pohtivat, että mikäli kirkko alkaa siunata samaa sukupuolta olevia pareja, eroaalto saattaa tulla uskovaisten taholta.
– Tähän tulee kuitenkin kulumaan joka tapauksessa aikaa, ja tilanne tullaan varmaankin aikanaan arvioimaan uudestaan, Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo arvioi.