Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Joulu velkaannuttaa erityisesti perheitä

 

Tänä vuonna jouluun panostetaan enemmän kuin kahtena viime vuotena. Joulun onnistumista mitataan myös yhä enemmän materialla. Asiantuntijat kehottavat arvioimaan realistisesti omaa taloustilannetta ja olemaan tarkkana kulutusluottojen kanssa.

Kaupan liiton teettämän tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista aikoo käyttää rahaa jouluhankintoihin vähintään yhtä paljon tai enemmän kuin viime vuonna. Joulun valmisteluissa säästäjiä on tänä vuonna vain 13 prosenttia kuluttajista, kun vielä viime vuonna jopa neljännes suunnitteli kuluttavansa edellisvuotta vähemmän.

-Joulu on ihmisille velkaantumisen aikaa. Nykyään halutaan tavaralla tehdä joulua. Rahoitusongelmat puhkeavat sitten helmi-maaliskuussa. Lahjakasa näyttää olevan monelle hyvän joulun mittari, Takuu-säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola toteaa.

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Veikkolan varoittaa kuluttajia pikavipeistä ja luoton ottamisesta.

-Kuluttajien olisi kuitenkin hyvä muistaa, että pikavippi on se kaikista huonoin vaihtoehto. Luoton ottamista parempi vaihtoehto olisi aina ennemmin laskea tarkkaan millaiseen kulutukseen todellisuudessa on varaa. Hyvä olisi myös muistaa, että joulun todellinen sisältö ei liity kuluttamiseen.

Kulutuspaineet korostuvat perheissä

Helsingin Kannelmäen alueen johtavan diakonin Tuula Kojo-Gregoriadisin mukaan jouluna kuluttamiseen on erityinen sosiaalinen paine.

-Vaikka ollaan vähävaraisia koetaan painetta hankintojen tekemiseen. Erityisesti perheet ovat vaikeuksissa yrittäessään järjestää hyvää joulua. Mainonta ja media vyöryttävät mielikuvia tietynlaisesta joulusta, joka pitäisi saada aikaiseksi.

-Diakoniatyössä näemme paljon sellaisia ihmisten vaikeuksia mitä mediassa ei näytetä. Eriarvoisuus näkyy kenties jouluna selvemmin, mutta muulloinkin se on kokoajan ajankohtainen aihe, Kojo-Gregoriadis kertoo.

Perhediakoni Anne-Mari Mäkiniemi Tampereelta on myös huolissaan perheiden velkaantumisesta.

-Monille perheille pikalainojen ottaminen on moninkertainen häpeä. Ensinnäkin häpeää tuottaa se, ettei ole varaa ja sitten päälle se, että joutuu turvautumaan pikavippeihin. Erityisesti hyvän joulun järjestäminen lapsille tuntuu aiheuttavan paineita. On valitettava ilmiö, että niin usein materialla mitataan vanhemmuutta.

-Ongelmat tulevat yleensä vastaan juuri joulun jälkeen. Ennen joulua havahdutaan kaikenlaisiin tarpeisiin eikä huomata realistisesti arvioida myös joulunjälkeisiä elinkustannuksia, Mäkiniemi huomauttaa.

Oma pankki on paras rahoittaja

OP-Kotipankki Oyj:n toimitusjohtaja Kai Patovirran mukaan rahantarpeen yllättäessä paras vaihtoehto on aina keskustella asiasta omassa pankissa.

-Siellä ovat myös luotontarvitsijan muut lainat ja tiedot. Tällöin asiakkaan tilanne voidaan arvioida realistisesti. Tarvetta pikavippeihin on ilmeisesti ollut kun niitä niin ahkerasti on otettu, paras ratkaisu olisi kuitenkin omassa pankissa. On hyvä muistaa, että äkilliseen rahantarpeeseen otetun luoton takaisinmaksu voi olla yhtä äkillinen, Patovirta muistuttaa

Joulukuun alussa astui voimaan lakiuudistus, joka parantaa pikavipin ottajien asemaa. Uudistuksen myötä pikalainoja myöntävien yritysten on rekisteröidyttävä sekä otettava kuluttajan etu huomioon lainaa markkinoitaessa.