Jim Hakola: Kristillisiin musiikkitapahtumiin laatua

 

En tiedä mikä minussa on vinksahtanut

Porvoolainen Jim Hakola on menettänyt sydämensä hengelliselle musiikille, erityisesti vanhoille lauluille. Ura valtakunnallisissa markkinointitehtävissä vaihtuu omaan tuotanto- ja promootioyritykseen.

– Haluan luottaa Jumalaan, että hän antaa viisauden ja asiat hoituvat. Teen asiat niin hyvin kuin osaan, laaditaan budjetit ja lasketaan tarkkaan, mutta raha ei ole se, mikä ohjaa toimintaa, Hakola sanoo askeleestaan.

Tarvitaanko kristillistä tapahtumatuotantoa? Jim Hakola ajattelee, että kyllä tarvitaan. Tapahtumien täytyy palvella seurakuntia ja niiden perimmäistä tehtävää kertoa evankeliumia.

– Tarkoitus ei ole järjestää vain viihdetapahtumia uskoville.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Hakola käyttää itseään esimerkkinä. Kun amerikkalainen lauluyhtye Selah konsertoi lokakuussa Helsingin Saalem-seurakunnassa, hän saa varmasti mukaansa monta ei-uskovaa entistä työkaveriaan.

Toinen näkökohta liittyy siihen, että tapahtumat pyritään järjestämään mahdollisimman laadukkaina. Pääsylipun hinta voi olla tulijalle viesti laadusta.

– Jos tehdään hyvin, konserttilippu voi maksaa enemmän kuin kympin. Nykyisin myydään tosiasiassa usein sitä, että liput ovat halvat tai sisään pääsee ilmaiseksi.

Hakola haluaa seurakuntien lisäksi viedä hyvän sanoman kirkkojen ulkopuolelle.

– Uskon, että hengelliselle musiikille voidaan vallata Suomen hienoimpia konserttipaikkoja.

Musiikki merkitsee paljon

Kymmenisen vuotta sitten Hakola teki epätodennäköisen manööverin: hän ryhtyi helluntaiseurakunnan kirjamyynnin vetäjäksi. Selitys nuoren miehen innostukselle liittyy elinikäiseen rakkaussuhteeseen hyvää musiikkia kohtaan.

– Saan hyvästä musiikista uskomattoman paljon. Halusin päästä vaikuttamaan siihen, että muutkin voisivat saada samanlaisia elämyksiä kuin minä.

Hakolan tunne-elämä tuntuu soljuvan musiikin läpi. Hengellisen laulukirjan laulut koskettavat, etenkin jos ne on esitetty hyvin. Kaikkein eniten kolahtaa yhdessä laulaminen – Hakolaa on itse asiassa edes turha yrittää suostutella laulamaan sooloja.

Innostus yhdessä laulamiseen on synnyttänyt jo parin vuoden ajan helluntaiseurakunnissa sekä Juhannuskonferenssissa järjestetyt Kaikki saa Herralle laulaa -tilaisuudet.

– Mulla oli näky ja unelma näitten vanhojen laulujen laulamisesta yhdessä. Sitten vain havahduin siihen, että lava täynnä hyviä laulajia yhdessä tuhansien ihmisten kanssa laulaa. Se unelma oli toteutunut paljon hienompana, kuin olin kuvitellut.

– Itsellenikin on epäselvää, mikä minulla on vinksahtanut, kun vanhat kappaleet kolahtavat näin kovaa. Kai tämä kertoo jotain Jumalan huumorintajusta.

Kaikki saa Herralle laulaa on tarkoitus viedä seuraavaksi vielä vahvemmin suurimpiin kaupunkeihin. Keväällä projektista tehtiin myös levy.

Vaikuttavuus mitataan arjessa

Nyt Jim Hakola on siis ryhtymässä päätoimiseksi hengellisen musiikin promoottori-tuottajaksi. Työn alla ovat normaalit yrityksen perustamiseen liittyvät toimet kuten liiketoimintasuunnitelma, firman perustaminen ja rahoituksen hakeminen.Tarkoitus on edesauttaa kotimaisten artistien työtä, järjestää konsertteja, tilaisuuksia ja tapahtumia sekä maahantuoda ulkomaisia kristillisiä huippuartisteja.

Hakola on valmis tekemään sen, mihin monella homma tyssää: hän tulee ottamaan yrittäjän riskin. Tosissaan on pakko olla, mutta se ei estä ajattelemasta syvemmin.

– Ei niin, että järjestänpä nyt tällaisen konsertin, josta tienaan näin ja näin paljon, vaan se, että konserteilla olisi aina suurempi merkitys. Haluan luottaa Jumalaan, että hän antaa viisauden ja asiat hoituvat. Teen asiat niin hyvin kuin osaan, laaditaan budjetit ja lasketaan tarkkaan, mutta raha ei ole se, mikä ohjaa toimintaa.

Toissa viikko kului kiertäessä Nina Åströmin kanssa Venäjällä päihdeongelmaisten kuntoutuslaitoksissa ja seurakunnissa. Reissu antoi ajattelemisen aihetta.

– Ihmisten tarinat ovat aivan uskomattomia. Nina on samanlainen tavallisessa elämässä kuin lavallakin, hän elää uskoaan todeksi koko ajan. Sitä on todella hienoa seurata.

– Lavalla voi antaa itsestään hyvän kuvan. Se mitä olet arjessa, ratkaisee, Jim Hakola toteaa.

 

Lisätietoa Selahin konsertista täältä.