Jerusalemin kaivauksissa paljastui Länsimuuria ja roomalainen teatteri

 

Rukoilevia ortodoksijuutalaisia Jerusalemin Länsimuurilla. Kuva: Pixabay

Arkeologien löytämä osa Länsimuuria ja roomalaisteatterin rauniot ovat pysyneet piilossa lähes 1700 vuoden ajan. Löydöt muuttavat käsitystä elämästä Jerusalemissa toisen temppelin jälkeisellä aikakaudella.

Israelin historiallisista kaivauksista vastaavat viranomaiset julkistivat The Times of Israelin (16.10.) mukaan maanantaina, että he ovat kahden vuoden ajan tehneet kaivauksia ja ovat nyt paljastaneet valtavan, kahdeksan metriä syvän alueen Jerusalemin Länsimuuria, jota ei ole nähty 1700 vuoteen.  Kaivauksissa on löytynyt myös pieni roomalainen teatteri.

Roomalaiset hävittivät Jerusalemin toisen temppelin vuonna 70 ja sen mukana suurimman osan kaupungin juutalaisesta asutuksesta. Sen tilalle rakennettiin roomalainen siirtokunta. Keisari Hadrian alkoi jälleenrakentaa kaupunkia 130-luvulla. Arkeologit Joe Uziel, Tehillah Lieberman and Avi Solomon ovat pystyneet ajoittamaan kaivauksissa löytyneen teatterin tälle myöhäiselle roomalaiselle aikakaudelle.

Kalenterivuosi 2023 – Lähdemedia

Jo 1860-luvulla brittiläinen argeologi Charles William Wilson etsi teatterirakennelmaa Länsimuurin läheisyydestä. Löytö antoi kuitenkin odottaa itseään vielä noin 150 vuoden ajan. Teatterirakennelma paljastui Wilsonin holvikaaren alta sattumalta, kun arkeologit etsivät Jerusalemin toisen temppelin aikaista tietä.  Argeologit kertovat, että teatteri on ensimmäinen alueelta löydetty roomalaisaikainen julkinen rakennus.

Toisen temppelin kaudella Wilsonin holvikaarta käytettiin kävelysiltana temppelialueelle tuleville. Sen alla oleva alue, jossa oli muun muassa teitä ja kauppoja, tuhoutui valtavassa maanjäristyksessä vuoden 360 tienoilla. Jerusalemin asukkaat pelkäsivät, että holvikaari romahtaisi, joten he täyttivät sen alla olevan alueen maa-aineksella ja jätteellä. Samalla teatterin jäännökset peittyivät noin 1650 vuodeksi.

Arkeologien mukaan teatteri ja muut löydökset antavat viitteitä Temppelivuoren tärkeydestä toisen temppelin jälkeisellä aikakaudella. Vielä ei ole kuitenkaan löytynyt todistusaineistoa siitä, että Temppelivuorella olisi sijainnut roomalainen temppeli. Sen sijaan Rooman vallan aikaista asutusta on löytynyt paikalta. Yksi vielä ratkaisematon arvoitus on, mitä Temppelivuorelle tapahtui toisen temppelin tuhoamisen ja islaminuskon leviämisen välisenä aikana. Temppelivuorella ei ole tehty tieteellisiä kaivauksia.

Teatteri avaa ikkunan siihen elämään, jota vietettiin roomalaisten valtaamassa Jerusalemissa. Arkeologit kuvaavat, että sen löytämisen tuloksena käsitys roomalaisesta kaupungista muuttui. Nyt tiedetään, että ihmisiä viihdytettiin Wilsonin holvikaaren alla.

Kaivausten on tarkoitus jatkua vielä puolen vuoden ajan. Argeologit uskovat löytävänsä myös ensimmäisen temppelin aikaisia jäännöksiä. Kun kaivaukset on saatu päätökseen, alue tullaan avaamaan yleisölle.

 

 

 
Kalenterivuosi 2023 – Lähdemedia