Järjestöt jonottavat rahankeräyslupiaan poliisilta

 

KUUNTELE KLIPPI. Poliisin haltuun siirtynyt rahankeräyslupien käsittely on ruuhkautunut pahoin alkuvuodesta, minkä seurauksena monet yhdistykset ja järjestöt ovat joutuneet pinteeseen rahahanojen tyrehdyttyä. Keräyslupien jonottajien joukossa on monia kirkollisia toimijoita ja kristillisiä järjestöjä.

 Lääninhallitusten lakkauttaminen siirsi arpajais-, rahankeräys- ja bingolupien myöntämisen poliisihallituksen tehtäväksi 1.1.2010 alkaen. Valtakunnallisten rahankeräyslupien käsittely haluttiin valtakunnallisen viranomaisen huolehdittavaksi, joten poliisihallitus katsottiin oikeaksi tahoksi tehtävään.

Poliisihallituksen hallintopäällikkö Jouni Laiho myöntää, että hakemusten käsittelyprosessi on päässyt venymään liian pitkäksi. Pahimmillaan yhdistykset ovat joutuneet odottamaan keräyslupaa jopa kolme ja puoli kuukautta.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Myönnämme sen, että kolmen ja puolen kuukauden toimitusaika on liian pitkä.

Suurkatastrofi poliisin painajainen

Poliisi ilmoittaa viivästymisen syyksi ennen kaikkea resurssipulan, mutta asiavyyhti pitää sisällään myös virhearviointeja.

Vastuullinen Lahjoittaminen (VaLa) ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski toivoo tilanteelle pikaista ratkaisua, vaikka hän tiedostaakin poliisin resurssipulan.

– Asiantuntevan ja kokeneen henkilöstön löytämisessä ja alkuun starttaamisessa on ollut haasteita enemmän kuin luultiin, Tornikoski kritisoi.

Varainhankinnan asiantuntija kehottaa asianosaisia kärsivällisyyteen ja on samalla helpottunut siitä, ettei hakemusruuhkan aikana maailmalla ole tapahtunut suurkatastrofeja, jotka olisivat vaatineet nopeaa ja massiivista rahoitusta.

Kuuntele alta ääniklippi: ”Ilman lupaa lahjoitusten pyytäminen on rikos” (toimittaja Kalle Suomi). Lisää ajankohtaisjuttuja Radio Dein Ajankohtaistunnilla torstaisin klo 9-10. Uusinta klo 13-14.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)