Jari Sinkkonen: ”Täytyy voida puhua tytöistä ja pojista”

 

Jari Sinkkonen valmistautui luentoonsa Suomen Raamattuopiston auditoriossa. Kuva: Petri Vähäsarja.

Lastenpsykiatrian dosentti Sinkkonen sanoo, että sukupuolten välillä on biologinen ero, vaikka monet tytöt ovatkin kiinnostuneita autoista ja jotkut pojista ovat herkkiä.

Jari Sinkkonen puhui Suomen Raamattuopiston Hengellisillä syventymispäivillä 22.8. lapsen kehityksestä ja vanhemmuudesta.

– Kasvattajana pitää kysellä, eikä lukea Sinkkosen kirjasta, hän hauskuutti.

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

– Vauvalta ei toki voi paljon kysellä, mutta voidaan päätellä, että vauva joka hekottaa voi ilmeisen hyvin.

– Vanhemmat huolehtivat lapsen perustarpeista, mutta sitten on asioita, joille emme voi mitään. Nimittäin lapsen ominaisuuksille. Ehkä isä toivoi kiekkosankaria, mutta poika haluaa lukea.

Ennen kaikkea lapselle on Sinkkosen mukaan tärkeää vanhempien keskinäinen suhde.

– Vanhempien on tärkeä irrottautua omista lapsuuden perheistään, luoda me-henki ja kysyä mitä heidän suhteensa tarvitsisi. Kun esimerkiksi seksuaalielämästä on vaikeaa pitää huolta lasten ollessa pieniä, on hyvä välillä muistaa, keneen aikanaan rakastui, Sinkkonen ohjeisti.

– Lapset tulevat perheeseen siipeilemään. Lapsen ja vanhemman suhde on ainoa suhde, jossa tavoitteena on ero, koska ei meistä kukaan halua, että 42-vuotias lapsemme asuu kodissamme ja kysyy, mitä tänään on ruokana.

Sinkkonen sanoi, että yhä enemmän tulee tietoa siitä, miten tärkeä asia ”varhainen vuorovaikutus” on ihmisen koko elämälle.

– Varhaislapsuuden kaltoinkohtelu vaikuttaa kasvavan lapsen keskushermostoon. Se on yhteydessä suureen osaan psyykkisistä häiriöistä myöhemmällä iällä, mutta tietenkään kaikki psyykkiset häiriöt eivät johdu tästä.

– Lapsi, joka on kokenut lämpöä ja turvallisuutta, on saanut elämäänsä vahvat valttikortit.

Turvallisen kiintymyssuhteen syntyminen vauva-aikana edellyttää Sinkkosen mukaan etenkin ennakoitavuutta ja mahdollisuutta näyttää kaikki tunteet.

– Hylätyksi tuleminen on kaikkein kamalinta, eikä sillä saa lasta koskaan uhata. Se on vihoviimeistä.

– On tärkeää hurmaantua lapsestaan, ja nämä syvät kokemukset syntyvät yksinkertaisesti siitä, että vanhempi viettää aikaa sen kersan kanssa.

– Youtubessa suosikkini on sellainen video, jossa äiti naurattaa seitsemän kuukauden ikäistä vauvaansa repäisemällä paperinpalan aina uudelleen. Vauva nauraa katketakseen. Mistä se ipana tietää, että äiti hulluttelee? Ei tarvita kalliita leluja vaan monesti lusikka ja kattilankansi riittää.

”En ymmärrä puhetta sukupuolien moninaisuudesta”

Ajankohtaiseen keskusteluun liittyen Sinkkonen sanoi, että sukupuolella on vaikutuksensa aivojen kehitykseen.

– Tästä hirveästi kiistellään. Itse en ollut lapsena rämäpää vaan olin kiinnostunut lukemisesta ja musiikista. Sukupuolen sisällä on suuri kirjo ominaisuuksia, joissa on sekä maskuliinisia että feminiinejä piirteitä. Jos tyttö haluaa olla futisjengin kapteeni, niin loistavaa!

– Mutta suurista aineistoista tehdyt tutkimukset osoittavat, että sukupuolten välillä on biologiasta johtuvia eroja. Tytöt ovat empaattisempia kuin pojat. Puhetta sukupuolien moninaisuudesta en ymmärrä ollenkaan.

– On monenlaisia miehiä ja naisia, ja minusta on iloinen asia rikkoa stereotypioita, mutta sitä ei voida tehdä biologisilla perusteilla, Sinkkonen totesi.

Hän huomautti, että on kuitenkin olemassa myös heitä, jotka lapsesta asti kokevat olevansa väärässä sukupuolessa.

– Joissain tapauksissa sukupuolen korjaus voi olla perusteltuakin, mutta monesti nuori, joka sellaisen haluaa, hakee lopulta vastausta ihan muihin kysymyksiin kuin sukupuolesta johtuvaan ahdistukseen.

 

Aiheet