Israel tänään: Päivät, joissa on iloa surussa

 
Israel tänään

Kun kirjoitimme tätä raporttia sunnuntai-iltana, Hamas on vapauttanut 40 israelilaista, jotka se sieppasi 7. lokakuuta. Sillä on kuitenkin edelleen 178 israelilaista panttivankia. Jokaisen tarina on traaginen.

Maanantain aikana Hamasin tulisi vapauttaa sopimuksen mukaan vielä noin kymmenen panttivankia, ja silloin päättyisi ensimmäinen suunniteltu vaihto Israelin ja sen välillä. Näiden lisäksi Hamas vapautti 14 thaimaalaista, ulkomaalaista maataloustyöntekijää ja yhden filippiiniläisen, jotka siepattiin samana päivänä. Heidän vapauttamisensa oli osa eri sopimusta.

 

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

”23 % palestiinalaisista vapautetuista on heittänyt Molotovin cocktaileja tai muita räjähteitä”

 

Vastineeksi Israel vapautti kolme kertaa niin monta palestiinalaisvankia kuin Hamas vapautti israelilaisia. Kun Hamas vapauttaa viattomia naisia ja lapsia, jotka se sieppasi kodeistaan ja juhlistaan, Israel vapauttaa vankiloistaan Hamasin vaatimuksesta naisia ja alaikäisiä, jotka ovat syyllistyneet terroritekoihin israelilaisia vastaan. Esimerkiksi 23 % palestiinalaisista vapautetuista on heittänyt Molotovin cocktaileja tai muita räjähteitä, 10 % ampunut israelilaisia, 8 % puukottanut tai yrittänyt puukottaa israelilaisia ja 15 % heittänyt kiviä israelilaisia ajoneuvoja kohti. Kaikki, myös Jerusalemissa asuvat, voivat palata koteihinsa. Yksi heistä esimerkiksi puukotti juutalaista naapuriaan, ja voi nyt asua saman juutalaisen naapurina, jota vastaan hän hyökkäsi useita vuosia sitten. Kaikissa näissä tapauksissa teot ovat kohdistuneet juutalaisiin vain siksi, että he ovat juutalaisia.

Yksi vapautetuista israelilaislapsista on 9-vuotias Emili. Hänet siepattiin, kun hän oli yötä ystävänsä luona. Hänen isälleen kerrottiin aluksi, että hänet oli murhattu. Aiemmassa haastattelussa isä kertoi olleensa helpottunut kuullessaan, että hänen lapsensa oli kuollut, sillä hänestä tämä on vähemmän paha vaihtoehto, kuin että Hamas olisi siepannut hänet. Pari viikkoa sitten isä sai kuitenkin kuulla, että Emili oli siepattujen joukossa. Myöhemmässä haastattelussa hän kertoi, että hänellä on nyt toivoa nähdä Emili uudelleen. Lauantaina se tapahtui, ja Emili palasi isänsä luokse. Emilin kanssa vapautettiin myös hänen ystävänsä Hila. Hamas ei kuitenkaan vapauttanut Hilan äitiä, vaan häntä pidetään yhä vangittuna.

 

”Avigail juoksi isänsä veren tahrimana naapuriin, josta hänet kidnapattiin Gazaan.”

 

Sunnuntaina vapautetuista meidän kyläämme kosketti eniten 4-vuotiaan Avigailin tapaus. Sydän pamppaillen olemme viime aikoina lukeneet kylämme Whatsapp-ryhmän uutisia. Usein ne ovat olleet surunvalitteluja läheisten kuolemista. Mutta sunnuntaina kuulimme, että Avigail saatiin vapaaksi Hamasin terroristeilta. Ilo oli valtava! Avigailin isovanhemmat ja täti perheineen asuvat kylällämme. Avigailin äidin ja isän murhasivat terroristit, ja hänen siskonsa ja veljensä joutuivat piileskelemään kaapissa 14 tuntia. Avigail juoksi isänsä veren tahrimana naapuriin, josta hänet kidnapattiin Gazaan. Perhe ei vielä tiedä, kuka tulee kasvattamaan lapset, ja tuleeko Avigail samaan tarhaan 4-vuotiaan poikani kanssa. Tässä hetkessä iloitsemme kuitenkin Avigailin sukulaisten kanssa.

 

”Jeesus tuli vapauttamaan meidät. Hän tuli tuomaan vapauden vangeille. Parantamaan murtuneet sydämet.”

 

Poikamme Tomer, joka on sodassa Libanonin rajalla, kertoi meille miten Jesajan kirjan luvun 61 jakeet 1-3 puhuttelivat häntä:

Hän on lähettänyt minut parantamaan murtuneita sydämiä, julistamaan vapautta vangeille ja vankilan avaamista sidotuille, julistamaan Herran autuaaksi tekevää vuotta ja meidän Jumalamme koston päivää; Lohduttamaan kaikkia surevia, lohduttamaan Siionissa surevia, antamaan heille kauneutta tuhkan päälle, ilon öljyä surun päälle, ylistyksen vaatetta raskauden hengen päälle, että heitä kutsuttaisiin vanhurskauden puiksi, Herran istutuksiksi, että hän saisi kirkastua.

 

Jeesus tuli vapauttamaan meidät. Hän tuli tuomaan vapauden vangeille. Parantamaan murtuneet sydämet. Avaamaan vankilan ovet niille, jotka ovat sidottuja, ja tuomaan lohtua ja lohdutusta. Hän tuo esiin kauneuden tuhkasta. Nämä päivät ovat harvinaisia täällä Israelissa. Päivät, joissa on iloa surussa sekä kauneutta ja tanssia suuren surun aikana.

Vangit vapautettiin fyysisistä kahleistaan. Ajatelkaa vapauden tuomaa iloa, rauhaa ja lohdutusta. Mutta myös niitä arpia, joita he kantavat loppuelämänsä ajan vankeudessa vietetyltä ajaltaan.

Kuinka paljon enemmän me, jotka Hän on jo vapauttanut, voimme iloita ja ylistää. Me olimme sidotut, mutta nyt me olemme vapautetut. Meillä oli murtuneet sydämet, mutta nyt parannetut. Olimme kadotettuja, mutta nyt löydettyjä ja lunastettuja. Kyllä, meillä on joitakin arpia entisestä elämästämme, mutta nekin Jeesus parantaa, ja Hän tekee niin joka päivä yhä enemmän. Meillä on kaikkivaltias Jumala, joka antoi ainoan Poikansa lunnaiksi meidän tähtemme, ja mikä lohdutus ja siunaus onkaan tietää, että olemme Hänen käsissään.

Hamasilla on edelleen 178 israelilaista panttivankia. Tänään maanantaina viimeinen ryhmä 50 israelilaislapsesta ja -naisesta on tarkoitus vapauttaa Hamasin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti – nyt on aika rukoilla heidän ja muiden vangittujen puolesta. Ja aika kiittää Jumalaa siitä, että Hän on vapauttanut meidät.

Kirjoitus: Lior ja Tomer Regev

 

Kuuntele Israel tänään -uutisia joka arkiaamu Radio Deistä klo 7.30 (1.12. alkaen klo 8.50) ja uusintana klo 14.15 sekä Dei Plussasta kun sinulle sopii.

 

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)