Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Iso Soitto saavuttamassa kantafestivaalin aseman

 

Andre Crouch toi monelle aikuiselle kuulijalle nostalgisen viestin 1970-80 -luvuilta. (kuva: Johannes Lehtinen)

Keuruulla pidetty pääsymaksullinen festivaali kokosi 8000 vierasta. Järjestäjät ovat tyytyväisiä.

Viime viikonloppuna järjestetty Iso Soitto -festivaali houkutteli ennätysmäärän kuulijoita, yli 8 000. Edellisvuoteen verrattuna helluntaiseurakuntien Iso Kirja -konferenssikeskuksessa järjestetty tapahtuma tuplasi kävijämääränsä.
Isossa Soitossa oli satsattu monipuoliseen tarjontaan kaikille ikä-luokille. Eniten yleisöä vetivät ulkomaiset tähdet, ylistysmusiikin eurooppalainen suurnimi Hillsong London ja mustan gospelin amerikka-lainen legenda Andrae Crouch.

Festivaali aloitettiin kuitenkin suomalaisella musiikilla Valkia-ryhmän esittämällä Tunturimessulla. Lasse Heikkilän sävellys vei yleisön Lapin tunnelmiin ja maisemiin.
Perjantai-iltana soittanut lontoolaisen Hillsong-seurakunnan bändi painotti olevansa ”ylistysryhmä paikallisseurakunnasta”, joka matkustaa ympäri maailmaa johtamassa ihmisiä Jumalan kohtaamiseen ja korottamiseen.
– Oli mukavaa, kun Hillsong Londonin muusikot olivat niin tavallisia ja näyttivät hyvää esimerkkiä Jumalan ylistämisestä, pietarsaarelainen Elisa Hiltunen arvioi konserttikokemustaan.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Andrae Crouchin konsertin alku lauantai-iltana myöhästyi noin puoli-toista tuntia, mutta odottajat palkittiin pitkällä musiikkinautinnolla. Crouchin taustalla soitti suomalainen Higher Ground Band ja muusikon amerikkalaisia taustalaulajia oli vahvistamassa myös lauluyhtye TriSis. Crouchin konsertti houkutteli erityisesti keski-ikäistä väkeä.

– En voi saarnata, sillä yleensä siskoni saarnaa, Crouch väitti, mutta täytti laulujensa välit mieleenpainuvilla kertomuksilla elämästään, jonka aikana hän on säveltänyt noin 1700 laulua Jumalan hyvyydestä.
Lauantain iltakonsertissa esiintyivät vielä SM-Gospelin voittaja Eve’s ja Habakuk.

Muistoissa Kalevi Lehtinen

Crouchin lisäksi Ison Soiton lauantaipäivä tarjosi yhteislaulua, lapsille oman vauhdikkaan konsertin sekä aikuiseen makuun iltapäivän musiikkituokion, jossa tyylilajit vaihtelivat tiuhaan. Tunnettu entinen rockkitaristi Jukka Tolonen tuli lavalle suoraan MTV3:n haastattelusta ja soitti virsikirjan helmiä persoonallisen bändinsä kanssa.

Keskisuomalaista väriä Isoon Soittoon toi jyväskyläläinen Kuulas-yhtye, jonka musiikissa kuului niin folk-, jazz- kuin gospelvaikutteitakin.

Sunnuntaina musiikkijuhlilla muisteltiin edesmennyttä evankelista Kalevi Lehtistä, jonka oli tarkoitus tulla puhumaan musiikkijumalanpalvelukseen ja päätösjuhlaan. Ystävänsä puhujan paikalla korvannut Markku Vuorinen julisti siitä, miten tärkeää on uskoa Jumalan johdatukseen elämässä.
– Elävä usko ei kiellä tosiasioita, mutta se ajattelee aina ensin Jeesusta ja Jumalan voimaa, Vuorinen rohkaisi.

Musiikkijumalanpalveluksessa palveli Chariots-kuoro bändin ja muhkean torvisektion säestyksellä. Kyösti Murtonen tiivisti juonnossaan ajatuksen, joka varmasti monen festivaalivieraan päässä pyöri konsertteja kuunnellessaan: musiikin lahja on iso siunaus seurakunnille ja herätysliikkeellemme.

Sunnuntaipäivään mahtui vielä teematilaisuus, jossa puhui Taina Karhu, sekä päätösjuhla, jossa esiintyivät Tenorissimo ja tangoprinsessa Jaana Pöllänen.
– Tämä vuosi osoitti sen, että Iso Soitto on vakiinnuttanut paikkansa kesätapahtumana, Iso Kirjan johtaja Marko Halttunen iloitsi