Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Ismo Leikola – Kymmennestä käskystä tämä on koomikolle se tärkein

 

Yhdysvalloissa viime vuodet stand up -koomikon uraa luonut Ismo Leikola raottaa koomikonuraansa kirjassaan Suo, kuokka ja Hollywood. Kuokka on osunut suotuisaan maaperään Suomen lisäksi myös Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa viime vuodet stand up -koomikon uraa luonut Ismo Leikola vieraili Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä. Leikolan urasta ja hyppäyksestä eri kielivyöhykkeelle löytyy mielenkiintoisia poimintoja hänen uudesta kirjastaan Suo, kuokka ja Hollywood, jonka hän kirjoitti vaimonsa Angelika Leikolan kanssa. Uraa rapakon takana on kertynyt jo viitisen vuotta. Nyt Leikola on asunut kuukausia Suomesssa koronapandemian ja kirjansa johdosta.

Se on jäänyt mieleen, että filosofian opettaja oli nauranut lukiossa esitelmälleni ihan punaisena.

 

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Suomen kansainvälisesti menestynein koomikko

Leikola äänestetiin vuonna 2014 Maailman hauskimmaksi ihmiseksi. Sittemmin hän on esiintynyt säännöllisesti Los Angelesin ammattikomediaklubeilla, kansainvälisillä komediafestareilla sekä tehnyt keikkakiertueita muun muassa Yhdysvalloissa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Keikkoja on kertynyt vuositasolla jopa 250-300.

Monet Leikolan stand up -vitsit ovat muovautuneet myös satojatuhansia tai jopa miljoonia katselukertoja keränneiksi viraalivideoiksi. Tästä esimerkkinä Conan O’Brienin talk show’n esitys, jota on katsottu Youtubessa jo yli 5 miljoonaa kertaa. Varsinainen sulka hattuun oli kuitenkin se, että Ismon esitys keräsi peräti huomattavasti enemmän katselukertoja O’Brienin Facebook-sivuilla ollen ohjelman Facebook-historian katsotuin video.

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

– Minähän opiskelin fysiikkaa ja kemiaa Jyväskylän yliopistossa. Olen aika varma, että minusta ei olisi tullut huippututkijaa. Enkä minä tähdännyt opettajaksikaan. Lähinnä olin siellä yliopistossa ”hohhailemassa” ja hengailemassa. Sitten lueskelin tosi paljon kaikkea muutakin kuten filosofiaa, tähtitiedettä ja ties mitä.

Olin aivan tohkeissani. Kävin katsomassa neljä kertaa ja viidennellä kerralla soitin Teemulle, että saisinko tulla kokeilemaan.

Tutkinto jäi kuitenkin saamatta, mutta tuleva ammatti löytyi opiskelujen sivutuotteena parin vuoden opiskelujen jälkeen.

– Stand up itse asiassa tuli siellä. Jyväskylässä on opiskelijaravintola, jossa stand up edelleen pyörii. Teemu Vesterinen alkoi vuonna 2001 pyörittämään siellä kerran kuukaudessa stand up:ia. Olin aivan tohkeissani. Kävin katsomassa neljä kertaa ja viidennellä kerralla soitin Teemulle, että saisinko tulla kokeilemaan.

Ennen opintojen lopettamista opettajatkin saivat havaita Leikolan kiinnostuksen suuntautuvan jo toisaalle.

– Lähinnä se tarkoitus oli [oppitunneilla] naurattaa ja viihdyttää muita. Kyllä minua kiinnosti ne aiheetkin ja varsinkin esitelmät. Se on jäänyt mieleen, että filosofian opettaja oli lukiossa esitelmälleni nauranut ihan punaisena. Hän tuli jälkikäteen pahoittelemaan, että oli nauranut esitelmälle. Minä ajattelin, ettei tietenkään tarvitse pahoitella, koska sehän se koko idea oli.

Ensimmäinen kerta varsinaisella lavalla meni hyvin koomikon roolissa. Seuraavaksi Leikola aloitti jo esiintymisen stand up -illoissa vakioesiintyjänä. Samalla alkoi kiinnostus kasvaa lavalle ja mielenkiinto vähenemään luokkahuoneeseen.  Leikola opiskeli alan konkareita, joista tärkeimmät vaikuttajat ovat olleet esimerkiksi Eddie Izzard sekä Eddie Murphy, joka on pitkän tauon jälkeen palannut stand up -komiikan pariin.

Ura urkenee

Puolentoista vuoden sisällä Leikola keikkaili jo ympäri Suomea. Moni muistaa nähneensä Leikolaa vaivihkaa televisiosta, jossa hän esiintyi vuosina 2003-2006 Hyppönen-Enbuske Experience -talk show’n ”Jyväskylän kirjeenvaihtajana”.

Englanniksi hän alkoi esiintymään vuonna 2005 vieraillessaan Isossa-Britanniassa. Pääpaino oli kuitenkin vielä joitakin vuosia Suomen keikkalavoilla. Oli kieli sitten englanti tai suomi, Leikola ei mene sieltä, mistä moni stand up -koomikko tuntuu ryömivän helppojen naurujen toivossa. Navan alta poimitut vitsit eivät ole koomikolle haastavimmasta päästä. Leikolalle on ominaista hyödyntää suomen tai englannin kielen tiettyjen sanojen moninaisia merkityksiä tai sitten vain yllättää kuulijat nasevalla näkökulmalla tavallisista arjen asioista.

Kymmenestä käskystä se tärkein

Monelta stad up -koomikolta löytyy innoittajansa ja selkeät idolinsa, mutta toisten juttuja ei sovi varastaa. Tämä on koomikkojen kesken kirjoittamaton sääntö.

– Mikäs käsky se olikaan se ”älä varasta”? Se on stand up:ssa ykköskäsky. Toisilta koomikoilta ei saa ottaa. Se on selvä asia. Se, että mennään toisen koomikon keikalle vihko kädessä, niin se on kiellettyä.

Aiheita ei siis varasteta muilta, mutta jutut syntyvät Leikolalla ihan vain maailmaa havainnoimalla. Tarkemmin sanoen erilaisissa kohtaamisista

Oma parisuhdekin voi siis joutua muiden naurun aiheeksi?

– Jos tapahtuu vaimon kanssa joku keskustelu, joka on hauska, niin silloinhan se [juttu] on syntynyt ja sen voi kertoa lavalla. Jotkut muusikot tekee siitä laulun, joku tekee siitä kirjan tai kohtauksen, joku stand up:ia.

– Jos on joku juttu, joka liittyy rouvaan tai parisuhteeseen, niin totta kai minä haluan puhua siitä hänen kanssaan, että onko tämä ok. Yleensä Angelica (Ismon vaimo) on vielä sellainen, että hän innostuu. [Esimerkiksi] ”tuohan on hyvä, että keksitäänpä siihen vähän lisää”, mutta silti se on, että ”tuo vähän harmittaa, mutta toisaalta tuo on kyllä hauska.”

Uskonto -tabu koomikolle?

Leikola on viljellyt jopa uskontoon liittyviä näkökulmia omissa jutuissaan, mutta minkäs sortin uskovainen löytyy sitten koomikon mielenmaiseman keskeltä?

– Olen siis kokeillut sitä joskus [kristinuskoa] ja nuorenakin yrittänyt olla. Minä olen sellainen etsijä. Minua on kiinnostanut tällaiset asiat kuten mistä elämässä on kyse ja onko kuoleman jälkeen jotakin. Minun on hirveän vaikea kuvitella, että jotkut ihmiset eivät mieti yhtään näitä asioita.

Jos koomikko on avoin pohtimaan myös uskonasioita, miten sitten on hengellisen elämän laita vitsailun kannalta?

– Politiikka ja uskonto ovat perinteisesti tällaisia, että niistä monet pysyvät mielellään kokonaan erossa. Ne ovat sellaisia aiheita, että en hirveästi tee niistä [juttuja], mutta kyllä minä mietin ja olen kirjoittanut ylös hirveästi juttuja uskonto-aiheesta. Ne ovat jossain takataskussa ja katson, jos saan väännettyä niistä joskus jonkun kokonaisuuden.

– Jotkut eivät vain halua kuulla mitään niistä, vaikka uskonnosta saattaisi löytää jonkun jutun, joka ei ole rienaavaa tai loukkaavaa, vaan hauskaa ja [toisivat esille] uutta näkökulmaa.

Mielenterveyden keskusliitto valitsi Ismo Leikolan vuonna 2012 Hyvän mielen lähettilääkseen. Tunnustus haluttiin liiton mukaan antaa Leikolalle hänen työstään kanssaihmisten henkisen hyvinvoinnin hyväksi. 


Kuuntele Ismo Leikolan haastattelu [Radio Dei 6.4.2021]

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)