Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Isisin vaikutus heijastelee Kenian ja Kongon iskuissa

 

Kenian rannikon herätyksessä uskoon tulleet muslimit ylistävät Jeesusta terrorista huolimatta. Kuva Samburun alueelta.

Sissiryhmät tekevät surmaiskuja niin öisiin kyliin kuin busseihin keskellä kirkasta päivää. Viime aikoina terroriteot ovat olleet erityisen raakoja ja noudattaneet Isis-järjestön antamaa mallia muiden kuin islaminuskoisten surmaamisesta.

Itä-Kongossa ja Kenian itärannikolla eletään jännittyneessä tilanteessa. Molemmissa syy on terrorismi.

– Hallitus koventaa otteitaan, mutta liian myöhään. Mombasan kaduille on tuotu entisten sotilaitten lisäksi 650 erikoisjoukkojen raskaasti aseistettua sotilasta, joilla on lupa ampua ilman oikeudenkäyntiä, kertovat Fida Internationalin lähetit Reijo ja Krista Kuokkanen, jotka asuvat Mombasassa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Terroristien toimintaan on tullut mukaan Isis-järjestön suosima tapa katkaista pää ei-muslimilta. Tällaista on tapahtunut jopa Mombasan kadulla joillekin viattomille kristityille.

Kuokkasten mukaan alueella on ollut hajanaista sissitoimintaa ennenkin, mutta raaistunut uskonnollis-poliittinen terrori on verrattain uutta.

– Kenian armeijan ja muiden Afrikan maiden joukkojen toiminta Somaliassa erityisesti vuoden 2011 lokakuun jälkeen on lisännyt nopeasti terroristien iskuja.

Bussi-isku Mombasassa

Muun muassa 22. marraskuuta Al Shabaab -terroristiryhmä pysäytti Manderan ja Nairobin välillä Kenian rannikolla bussin ja teki sinne kristittyihin kohdistetun teloitusiskun. Siinä kuoli 28 ihmistä, jotka eivät suostuneet lausumaan islamilaista uskontunnustusta.

Ryhmä ilmoitti iskun syyksi sen, että viranomaiset ovat sulkeneet moskeijoita, joista oli muodostunut terroristien asevarastoja.

Hiljattain Kuokkaset keskustelivat maltillisen muslimijohtajan kanssa, joka on myös pohjoisen Mombasan turvallisuuspäällikkö.

– Hänenkin tietonsa vahvistavat, että mombasalaisia moskeijoita kaapanneet islamistit ovat yhteistyössä Isis-järjestön kanssa.

Itäisessä Kongossa sissiryhmä ADF Nalu on viime kuukausina tehnyt raakoja iskuja Benin kaupunkia ympäröiviin kyliin surmaten kymmeniä henkilöitä. Fidan humanitäärisen avun projektikoordinaattori Arto Heinonen arvelee, että ryhmät hakevat etenkin julkisuutta mutta toimintaan liittyy myös uskonnollisia vaikuttimia. Esimerkiksi ADF Nalun yhteyksiä Al Shahab- tai Isis-järjestöihin Heinonen pitää oletettavina.

Beniin virtaa pakolaisia

Terrori-iskut ja niiden uhka on saanut tuhansia kongolaisia pakenemaan. Yksistään Beniin ja Eringetiin on tullut äskettäin yli 14 000 pakolaista, joukossa paljon kristittyjä.

Koulut ja kirkot sekä paikalliset perheet majoittavat tulijoita, joista moni ei pääse palaamaan halusta ja yrityksistä huolimatta.

Ylipäätään Kongon kriisille ei näy loppua. Vuodesta 1994 maan levottomuuksissa on kuollut 3–5 miljoonaa ihmistä. Pakolaisia arvioidaan olevan 2,7 miljoonaa.

Reijo ja Krista Kuokkanen uumoilevat, että terrori voimistuu yhä Kenian rannikolla. Samalla he iloitsevat herätyksestä, joka alkoi jo muutama vuosi sitten, ennen suurta terroriaaltoa. Herätys kanavoituu pitkälti FGCK-helluntailiikkeen kautta, joka on alueen ainoa kristillinen toimija.

– Uskoon tulleita muslimeita on Kenian rannikolla yli 2 700. Islamistien eteneminen ei ole toistaiseksi vähentänyt millään tavalla muslimiherätyksen etenemistä.