Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

ISIS ja muut terrorijärjestöt tehokkaita ”lähetystyöntekijöitä”

 

Suomalainen afgaanikristitty ja Afghan Christian Fellowship in Finland ry –järjestön perustaja ja puheenjohtaja Zarpadshah Nuri näkee viime vuosien pakolaisvirran Jumalan suunnitelmaan kuuluvana. Kuva: Karoliina Rauhio-Pokka

Afganistanista kotoisin oleva Zarpadshah Nuri kiinnostui kristinuskosta, kun huomasi, että kristillisille arvoille rakentuneissa länsimaissa on hyvinvointia ja yleensä toimiva yhteiskuntajärjestelmä.

Suomalaisissa seurakunnissa on viime vuosina havahduttu maahanmuuttajatyön jatkuvasti kasvavaan kysyntään. Mistä tämä herätys pakolaiskansojen keskuudessa oikein johtuu?

– Niin kauhealta kuin se kuulostaakin: ISIS ja muut terrorijärjestöt ovat kaikista tehokkaimpia lähetystyöntekijöitä. He tekevät islamista sellaisen version, että muslimit saavat siitä kyllikseen. Kun nämä ihmiset sitten pakenevat Eurooppaan, heitä on ensimmäisenä vastaanottamassa ja auttamassa tunnustavat kristityt, sanoo Keski-Aasiassa 2000-luvulla viisi vuotta lähetystyötä perheineen tehnyt Lilja Ahola*.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Lisäksi muslimimaiden puolesta on rukoiltu ja tehty kristillistä työtä jo vuosikymmeniä. Historiallisesta näkökulmasta marttyyrien veri on usein ollut herätyksen siemen. Viime vuosina jopa meidän suomalaisia lähetystyöntekijöitä on tapettu, Ahola sanoo vakavana.

Ahola näkee kasvavan herätyksen ennen kaikkea Jumalan suunnitelmana. Vaikka sodat ja vainoaminen itsessään ovat kamalia asioita, Jumala voi kääntää pahuuden hyväksi. Monet länsimaihin pakenevista ihmisistä saattavat vasta täällä kuulla Jeesuksesta ensimmäistä kertaa elämässään. He ovat usein itse hyvin kiinnostuneita kristinuskosta.

Tarvetta hengelliselle ravinnolle

Suomalainen afgaanikristitty ja Afghan Christian Fellowship in Finland ry –järjestön perustaja ja puheenjohtaja Zarpadshah Nuri pitää viime vuosien pakolaisvirtaa niin ikään Jumalan suunnitelmana.

− Terroristijärjestöjen ansiosta muslimit saavat vihdoin nähdä islamilaisen ideologian todelliset kasvot silloin, kun Sharia-lakia noudatetaan. Länsimaissa sen sijaan he voivat nähdä kristinuskon vaikutuksen eli rakkauden, joka ilmenee siten, että pakeneville ihmisille turvataan elämän perusedellytykset, koulutus ja terveydenhuolto, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Zarpadshah Nuri sanoo.

Suomeen saapuvat ihmiset kaipaavat Nurin mukaan kuitenkin ennen kaikkea hengellistä ravintoa.

− Suomalaisten kristittyjen tulisi rohkeasti kysyä turvapaikanhakijoilta, miksi he ovat tulleet Suomeen. Tällöin pääsisi myös puhumaan uskonnosta ja siitä, miksi Suomi on tällainen paratiisi.

Toimiva yhteiskuntajärjestelmä herätti kiinnostuksen kristinuskoon

Juuri länsimainen hyvinvointi ja toimiva yhteiskuntajärjestelmä saivat Zarpadshah Nurin alun perin epäilemään islamilaista uskoa ja toisaalta kiinnostumaan kristinuskosta. Hän halusi selvittää, mistä Suomen ja muiden länsimaiden nopea kehitys hyvinvointivaltioiksi johtui.

− Länsimainen yhteiskunta rakentuu kristinuskon pohjalle. Sanoma syntien anteeksiantamuksesta, lähimmäisen rakkaudesta ja ihmisyydestä tuovat rauhan yhteiskuntaan. Ei suomalaisilla mene hyvin sen takia, että he olisivat itse hyviä vaan sen takia, että heillä on hyvä perustuslaki. Tämä perustuslaki on Jumalan laki, Nuri sanoo.

Oivallettuaan, että länsimainen hyvinvointi johtuu pitkälti kristinuskon vaikutuksesta, Nuri halusi myös itse omaksua tämän uskon. Hän alkoi lukea Raamattua ja vakuuttui sen totuudenmukaisuudesta. Hänet kastettiin vuonna 2000 – neljä vuotta Suomeen saapumisen jälkeen.

Jumala puhuu usein unien kautta

Nurin uskoontulokertomus on siinä mielessä muslimiksi varsin poikkeuksellinen, sillä islamista pois kääntyneiden kristittyjen uskoontulokokemukset ovat usein hyvin ihmeellisiä ja vaikuttavia − eivät niinkään rationaalisen pohdinnan tulosta. Keski-Aasiassa työskennellessään Ahola nimittäin kuuli melkein joka kerta samantyylisen kertomuksen siitä, miten ennen kääntymystään muslimi oli nähnyt unessaan Jeesuksen.

− Eräs muslimimies tuli kerran kysymään minulta, onko pian se aika vuodesta, kun me kristityt vietämme joulua. Kun tiedustelin, miksi joulun ajankohta häntä kiinnostaa, mies vastasi näkevänsä joka vuosi saman unen, jossa lempeännäköinen mies kertoo rakastavansa häntä, Ahola sanoo.

Unen näkeminen siis usein ajaa muslimin kysymään lisää kristinuskosta tuntemaltaan kristityltä. Ahola kuitenkin arvelee tällaisten ihmeiden kuuluvat enemmän herätyksen alkuaikaan, kun ei ole vielä Raamattua saatavilla. Nurilla sen sijaan oli Raamattu saatavilla sekä rauhallinen ympäristö tutkia sitä.

Muslimista kristityksi kääntyminen ei ole muslimille helppoa. Nurin mukaan kristinusko kuitenkin auttaa maahanmuuttajia integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Monet perheensä menettäneet tai heistä eroon joutunet, kuten myös Nuri, ovat löytäneet suomalaisista kristityistä itselleen hengellisen perheen, mikä helpottaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos turvapaikkaa ei tule, usko voi maksaa islamista kristityksi kääntyneelle jopa hänen henkensä. Harvoin he kuitenkaan haluavat luopua uskostaan edes vainon edessä. Aholan mukaan syy on ilmeinen:

– Jeesus tulee heille niin todelliseksi ja rakkaaksi.

* Nimi muutettu haastateltavan pyynnöstä turvallisuussyistä.

Teksti: Karoliina Rauhio-Pokka