Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Iranilaispastori tuomittiin vankilaan

 

Saeed Abedinin perheeseen kuuluvat vaimo Nagmeh sekä kaksi lasta. KUVA: ACLJ

Iranilais-amerikkalaiselle pastori Saeed Abedinille määrättiin sunnuntaina 27. tammikuuta Teheranin vallankumoustuomioistuimessa kahdeksan vuotta vankeutta. Hänet tuomittiin yrityksestä kaivaa maata Iranin hallituksen alta ja valtion turvallisuuden uhkaamisesta perustamalla kristillisiä kodeissa kokoontuvia seurakuntia. Abedinin on määrä kärsiä tuomionsa pahamaineisessa Evinin vankilassa, joka on tunnettu vankien kolkoista oloista ja julmasta kohtelusta.

”Oikeudenkäynti alkoi maanantaina 21. tammikuuta. Saeed Abedinin puolustusasianajaja Naser Sarbazi sai tutustua laajaan, kymmenen vuoden taakse ulottuvaan syyteaineistoon vain vuorokautta ennen oikeudenkäynnin alkua”, kertoo Abedinia ja hänen perhettään Yhdysvalloissa edustava lakimies Jordan Sekulow ihmisoikeuksiin ja perustuslakiin keskittyvän toimistonsa verkkosivulla.

”Oikeudenmukaisuuden irvikuva”

Abedini ja Sarbazi saivat olla läsnä ja puhua oikeuden istunnossa vain yhtenä päivänä; oikeudenkäynnin jatkuessa sen jälkeen kumpaakaan ei päästetty kuuntelemaan syyttäjän todistajia ja puolustautumaan. Sekulowin mukaan syytteen todisteet perustuivat pääosin Saeed Abedinin toimintaan 2000-luvun alkupuolella, vaikka kristittyjen kokoontumisia kodeissa ei silloin vielä pidetty uhkana valtiolle. Häntä syytettiin myös yrityksestä harhauttaa Iranin nuorisoa pois islamilaisesta uskosta.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”Tämä on oikeudenmukaisuuden irvikuva”, Jordan Sekulow kommentoi tuomiota. Hänen mukaansa Iran ei ole ainoastaan käyttänyt väärin omia lakejaan vaan myös tallannut maahan perusihmisoikeudet.

”Kutsumme ihmisiä kaikkialla nousemaan protestiin. Kehotamme valtioiden hallituksia ympäri maailmaa puolustamaan pastori Saeed Abedinia.”

Saeed Abedini sai Yhdysvaltain kansalaisuuden avioiduttuaan vaimonsa Nagmehin kanssa, joka oli muuttanut Yhdysvaltoihin aiemmin vanhempiensa mukana ja oli maan kansalainen. Heillä on kuusi- ja nelivuotiaat lapset. Pastori Abedini on viime vuosinakin käynyt Iranissa silloin tällöin tarkoituksenaan tukea sikäläisiä lastenkoteja.