Intian maaseudulla kuulee kristillistä sanomaa myös kirkontornin kaiuttimista

 
piispa Johan Dang

– Pyrimme tuomaan Jumalan sanaa ihmisten ulottuville. Radio on hyvä tapa tavoittaa ihmisiä, ja käytämme evankelioimiseen myös kaiuttimia, kertoo intialaispiispa Johan Dang. Kuva: Leena Punkari.

”Maaseutukylissä on hiljaista, joten ihmiset kuuntelevat kaiuttimista mielellään musiikkia, puhetta ja myös rukouksia arkisten aiheiden puolesta. Noin 80 prosenttia kyläläisistä suhtautuu myönteisesti soittamiimme ohjelmiin.”

Näin sanoo Intian Evankelis-luterilaisen Gossner-kirkon johtava piispa Johan Dang. Kaiutinjärjestelmä on tällä hetkellä käytössä noin 80 kylässä. Tyypillisesti kylän keskellä on kirkko, ja kirkontornissa on neljä eri puolille suunnattua kaiutinta. Kaiuttimista soitetaan kristillistä ohjelmaa yleensä aamuisin. Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on kustantanut äänentoistolaitteet 15 kylään.

– Jos jonain aamuna musiikkia ei kuulu, kyläläiset tulevat tiedustelemaan syytä. Moni on siis kiinnostunut kristinuskosta, sanoo Suomessa hiljattain vieraillut piispa Dang.

Hgin rttukoulu vkot 31 ja 32 Smy

Kaiuttimien ansiosta tieto kristinuskosta leviää. Varsinkin juhlapyhinä, kuten pitkänäperjantaina ja jouluaattona, kirkossa näkee myös hinduja ja muslimeja.

– Erilaisten hindu- ja muslimijuhlien aikana on rauhattomuuksia, ja usein tarvitaan poliisia. Sen sijaan kristittyjen juhlat ovat rauhallisia. Intialaiset arvostavat kristittyjen rauhallisuutta.

Nuoret ovat kirkon voimavara

– Kirkkomme nuoret ovat ystäviä hindu- ja musliminuorten kanssa, ja he saattavat tulla yhdessä jumalanpalveluksiin. Joskus nämä toisin uskovat nuoret pyytävät minua rukoilemaan avioliittonsa, opintojensa, työpaikkansa tai terveytensä puolesta. Meidän tulee rukoilla heidän puolestaan, piispa Dang sanoo.

Intian Evankelis-luterilaisen Gossner-kirkon toiminnassa on mukana paljon nuoria. Piispa arvioi, että vapaaehtoisina toimivista noin 70 prosenttia on nuoria. Hän näkee nuoret merkittävänä voimavarana kirkolle:

– Nuorilla on käytössään Facebook ja sähköposti. Heitä tulee osallistaa, ja heille voi antaa vapaaehtoista etätyötä. He voivat tehdä esimerkiksi nettisivuja seurakunnille, kunhan he vain tuntevat kutsumusta Jumalan palvelemiseen.

Radio-ohjelmia mundarin ja kharian kielillä

Evankelis-luterilainen Gossner-kirkko tekee myös radiotyötä paikallisilla heimokielillä. Suomalaiset tukevat Sansan kautta mundarin- ja khariankielisiä ohjelmia, jotka TWR radioi lyhytaalloilla.

Mundari on myös piispa Dangin äidinkieli. Millaisena hän näkee radiotyön tulevaisuuden?

– Olen toiveikas. Median avulla voimme noudattaa lähetyskäskyä ja kertoa Jeesuksesta. Kirkkona lähetämme myös lähetystyöntekijöitä, mutta lähetystyöntekijät kohtaavat valtavia haasteita. Radiotyö on helpompaa.

Intiassa on monta luterilaista kirkkoa

Evankelis-luterilainen Gossner-kirkko sai alkunsa vuonna 1845, kun saksalainen Johannes Gossner -lähetysseura aloitti työn Biharin osavaltion alkuperäiskansojen parissa. Kirkko itsenäistyi vuonna 1919, ja siitä on kasvanut Intian toiseksi suurin luterilainen kirkko noin 400 000 jäsenellään.

Evankelis-luterilainen Gossner-kirkko on yksi 11:sta Luterilaisen maailmanliiton (LML) jäsenkirkosta Intiassa. Jäsenkirkkojen toimintaa koordinoi United Evangelical Lutheran Churches in India (UELCI), jonka jäsenkirkkoihin kuuluu noin 4 miljoonaa luterilaista kristittyä. Lisäksi noin miljoona Intian luterilaista kuuluu kirkkoihin, jotka eivät ole UELCI:n ja LML:n jäseniä.

 
Sansa artikkelibanneri 30.5. alkaen