Ilosanomaa pakoilaisille

 

Jyväskylässä asuva musiikkikasvatuksen ja sosiaalityön opiskelija Hilla Ryösö on tullut kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi tekemään vapaaehtoista harjoittelua pakolaisten pariin Heria Voithias -keskukseen Ateenaaan.

Kreikan-jakso antaa mahdollisuuden vaihtaa maisemaa tiiviin opiskeluvaiheen jälkeen.

”Jokaisella päivällä on oma, vaihteleva, sisältönsä. Neljänä päivänä keskus on auki pakolaisille ja yhtenä päivänä tilat ovat työntekijöiden käytössä” Ryösö esittelee toimintaa.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Lappeenrannasta kotoisin olevan nuoren naisen tehtäviin keskuksessa kuuluvat muun muassa lasten kanssa leikkiminen, keittiöpalvelu ja keskustelut naisten kanssa. Hän on myös vieraillut muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla pakolaisleirillä.

Kylväjä on tehnyt Heria Voithiaksen kanssa yhteistyötä vuodesta 2013. Tieto Kylväjän harjoittelumahdollisuudesta Kreikassa tavoitti Hillan sosiaalityön opiskelijoiden sähköpostilistan kautta.

”Lähetystyö on kiinnostanut minua teini-ikäisestä saakka ja kysyin saman tien, millaisia harjoittelumahdollisuuksia Kylväjällä on. Sain vaihtoehdoiksi Mongolian ja Kreikan pakolaistyön, ja Kreikka valikoitui ykköseksi tutumman eurooppalaisen ympäristön ja työnkuvan vuoksi.Opintoihin liittyvän harjoittelun ja lähetystyön yhdistäminen tuntuu hienolta mahdollisuudelta. Myös pakolaistyö kiinnosti minua jo Suomessa, ja toimin Keski-Suomessa alaikäisen turvapaikanhakijan edustajana”, Ryösö taustoittaa.

Oman merkityksensä Hilla Ryösö nimeää myös ammatilliselle kasvulle, jota pakolaistyö Ateenassa tarjoaa.

”Valmistun vuoden päästä sosiaalityöntekijäksi, joten jaksosta saa hyvää kokemusta alan työstä. On hienoa kertoa töitä hakiessa, että olen ollut täällä pakolaistyössä.”

Ennen kaikkea hän iloitsee saadessaan tehdä hengellistä työtä.

”Kaikkea täällä tehtävää työtä tehdään kristillisestä viitekehyksestä ja jokaiseen päivään lähdetään rukoillen. Ilosanoma Jeesuksesta on esillä pakolaisille vapaaehtoisissa opetuksissa ja hartauksissa. Usein tavoittavin todistus pakolaisille on tavallinen elämä kristittynä ja ystävystyminen heidän kanssaan.”

Lasten parissa Hilla huomaa, kuinka raamattuopetukset ja hengelliset laulut jäävät elämään arjen keskelle.

”Olin hoitamassa pakolaisleirissä pieniä tyttöjä ja aivan yhtäkkiä he alkoivat laulaa keskuksella opittuja hengellisiä laululeikkejä. On ihana huomata, kuinka Jumalan sana elää ja vaikuttaa kaikkialla, missä sitä kylvetään.”

Teksti ja kuvat: Niko Seppä