Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Holokaustitutkija: juutalaisten ja kristittyjen pitää vastustaa yhdessä yhteistä vihollista

 

Susanna Kokkonen

Jerusalemissa sijaitsevan Yad Vashemin ”Vainojen museon” kansainvälisen osaston Kristittyjen ystävien johtaja, tohtori Susanna Kokkonen luennoi eri puolilla maailmaa antisemitismistä, jotta ihmiset eivät unohda sen seurauksia. Tämän kesän Israelin vastaiset mielenosoitukset Euroopassa muistuttavat israelilaisia juutalaisvihasta ennen Hitlerin nousua.

– Israelilaisia on nimitetty natseiksi, ja viime kesänä Saksan mielenosoituksissa sanottiin avoimesti, että juutalaiset tulisi lähettää kaasutettavaksi. Tämä on osoitus siitä, ettei antisemitismi ole poistunut, vaan se on aina sellainen piilevä ajatus. Kun tulee kriisi tai sota, nämä kaikista kammottavimmat ajatukset nousevat esille, Susanna Kokkonen sanoo.

Vaikka Israelilla on hyvät välit useisiin valtioihin, antisemitismi on sille strateginen uhka. Vääränlainen holokaustin terminologian käyttö lisää Israel-vihaa. Israelilaisia pelottavat myös Isisin harjoittamat kristittyjen vainot Sudanissa, Syyriassa ja Irakissa, sillä raakuudet muistuttavat heitä holokaustista ja israelilaiset ovatkin olleet ensimmäisten joukossa auttamassa. Holokaustista muistuttaa heitä myös kristittyjen vaikeneminen maailmalla.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Pappi, jolla oli Bagdadissa seurakunta, kertoi ICEJ:n Lehtimajanjuhlassa, kuinka hän on nähnyt omien seurakuntalaistensa tulevan murhatuiksi. Hän vetosi kristikuntaan, koska nyt ei kirkoista tule sitä ääntä ja tukea, joka pitäisi tulla. Seurakuntien pitäisi osoittaa mieltään, vaatia äänekkäästi, että murhaaminen pitää lopettaa ja tukea ihmisiä, jotka yrittävät auttaa sekä rukoilla ja paastota. Pastori totesi surullisena, että juutalaiset auttavat heitä, mutta kristityt eivät.

”Viimeinen aika reagoida”

Susanna Kokkonen on väitellyt tohtoriksi Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa nimenomaan holokaustin historiasta ja muistuttaa, että kansanmurhan mahdollistaa aina hiljainen enemmistö. Kokkonen ihmettelee, mistä kansainvälinen hiljaisuus johtuu ja miksi se on yhtä todellinen nyt kuin holokaustin aikana.

– Vaikka ihmiset tiesivät, he vaikenivat holokaustin aikana, koska juutalaisten puolustaminen oli vaarallista, ja he varjelivat itseään. Mutta entä me lännessä asuvat kristityt, jotka elämme demokraattisissa valtioissa. Mikä on nyt meidän hiljaisuudelle puolustus?

ICEJ:n järjestämillä Lehtimajanjuhlilla Jerusalemissa Maailman juutalaisen kongressin presidentti Ronald S. Lauder peräänkuulutti sitä, että juutalaisten ja kristittyjen pitää taistella yhdessä ISIStä vastaan, sillä meillä on samanlainen raamatullinen arvomaailma. Melkein Lauderin sanoin tohtori Kokkonenkin peräänkuuluttaa sitä, että meidän tulee seisoa nyt Israelin rinnalla.

– Juutalaisten ja kristittyjen pitää seisoa yhdessä, sillä meillä on yhteinen vihollinen, joka haluaa tuhota meidät molemmat. Me ei voida vaan toivoa, että se katoaa, vaan meidän pitää olla vahvoja yhdessä. Ellemme näin tee, länsimaihin tulee hirveitä terroritekoja, joita me emme voi edes käsittää. Nyt on viimeinen aika reagoida.

Radio Dein Ajankohtaistunnilla torstaina 30.10.2014 klo 9.05 (uusinta 13.05) Kirsi Rostamo haastattelee tohtori Susanna Kokkosta.

 

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)