Helsingin tuomiokapituli antoi Kai Sadinmaalle vakavan moitteen

 

Kuva on kuvakaappaus Yle uutisista

Homopareja vihkinyt Kai Sadinmaa sai Helsingin tuomiokapitulilta vakavan moitteen, sekä kehotteen pysyä pappislupauksessaan. Moite on ensimmäinen rangaistus sateenkaaripareja vihkineelle papille Suomessa.

– Päädyimme siihen, kun kokonaiskuvan näkökulmasta tarkastelimme asiaa, että hän saa kuitenkin vakavan moitteen siitä, että on toiminut vastoin piispan oheistusta tässä hiippakunnassa. Mutta se ei ole kirkkolain mahdollistama sanktio tai rangaistus, Irja Askola kommentoi asiaa Ylelle.

Sadinmaa ei menetä pappisoikeuksiaan. Helsingin tuomiokapituli äänesti asiasta äänin 5-2. Moitetta vastaan äänestäneiden mielestä Sadinmaa ei ollut toiminut pappisviran velvollisuuksien vastaisesti.

Dei Neliöb. 14.11.-4.12. MJa

Kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä, Kai Sadinmaa vihki ensimmäisenä pappina Suomessa kaksi samaa sukupuolta olevaa paria Helsingissä. Hän kertoi ennen tuomiokapitulin päätöstä, että jos hän saa rangaistuksen, hän tulee valittamaan siitä.

”Pappi käyttää uskonnon ja omantunnon vapauttaan ryhtyessään uskontokunnan palvelukseen. Tämän jälkeen hän on sidottu uskontokunnan tunnustukseen ja järjestykseen eikä voi oman henkilökohtaisen vakaumuksensa perusteella niistä poiketa.” Helsingin tuomiokapituli toteaa tiedotteessaan.

Jokainen hiippakunta tekee päätöksensä itsenäisesti, jos homopareja vihkineistä papeista tehdään kanteluja. Kotimaan mukaan tällä hetkellä neljän hiippakunnan tuomiokapitulissa on meneillään viisi selvitystä. Ylen mukaan Sadinmaan lisäksi samaa sukupuolta olevia pareja on vihkinyt tai siunannut avioliittoon arviolta lähes 30 pappia kahdeksan hiippakunnan alueella.

 

 

 

 
Kalenterivuosi 2023 – Lähdemedia