Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta

Helsingin Sanomien toimittaja soluttautui Aslanin eheytymisseminaariin

 

Viime lauantaina ilmestyneen Helsingin Sanomien kuukausiliitteen (10/2012) artikkelissa ”Homosta ehjäksi” toimittaja Antti Pikkanen kertoo soluttautumisestaan Aslan ry:n Elävät vedet -kesäseminaariin. Hakiessaan kurssille Pikkanen salasi olevansa toimittaja ja väitti haluavansa eheytyä. Aslanin hallituksen puheenjohtaja Pirkko Alaranta on pahoillaan muiden kurssille osallistujien luottamuksen rikkomisen vuoksi.

 

”Aloin tutkia asiaa lähes vuosi sitten lähettämällä Aslanille sähköpostin, jossa väitin haluavani eheytyä”, toimittaja Pikkanen kertoo artikkelissaan. Vastauksena hän sai tervetulotoivotukset kesäseminaariin ja kolmiosaisen hakulomakkeen.

SEKL Neliöb. vko 48. MJa

Aslanin hallituksen puheenjohtaja Pirkko Alarannan mukaan kursseille hakevilta pyritään selvittämään, että henkilö hakee apua itselleen. Alarannan mukaan hakemuslomakkeella hahmotetaan tarvetta, miksi hän hakeutuu ryhmään.

Alaranta kertoo Elävät vedet -kurssin olevan tarkoitettu kenelle tahansa, joka tulee omasta tarpeestaan, haluaa tulla hakemaan läheisempää jumalasuhdetta ja kokee, että hänen elämässään on asioita, joista haluaa puhua ja saada sielunhoitoa.

Salasi olevansa toimittaja ja sai suosituksen tohtorisiskoltaan

Pikkanen kertoo tietoisesti salanneensa olevansa toimittaja päästäkseen kurssille. Hän esittäytyi hakuprosessissa toisella etunimellään. Hän perustelee ammattinsa peittämisen Journalistin ohjeiden yhdeksännellä kohdalla: ”Työtä tehdessään journalistin on suositeltavaa ilmoittaa ammattinsa. Tiedot on pyrittävä hankkimaan avoimesti. Jos yhteiskunnallisesti merkittäviä seikkoja ei voida muutoin selvittää, journalisti voi tehdä haastatteluja ja hankkia tietoja myös tavallisuudesta poikkeavilla keinoilla.”

Hän sai hakemukseen suosituksen Lontoossa asuvalta tohtorisiskoltaan. Suosituksessa sanottiin Pikkasen tutustuneen eheytymisohjelmiin hyvin paljon ja soveltaneen ohjelman oppeja käytäntöön omassa elämässään.

Keskustelut seksuaalisista heikkouksista julkisuuteen

Kurssilla Pikkanen osallistui kuuden hengen pienryhmätapaamisiin, joista hän kertoo otteita.

”Kun vuoroni tulee esittäytyä, annan elämäntarinani tulla. Kerron kaiken aivan kuin olisin tosissani yrittämässä eheytyä.”

Hän kertoo allekirjoittaneensa ennen ensimmäistä pienryhmätapaamista vaitiolositoumuksen, jossa lupasi pitää salassa niissä käydyt henkilökohtaiset keskustelut.

– Se, että loukataan näiden ihmisten rajoja, jotka luottavat siihen, että meidän ryhmissä voi kertoa luottamuksellisesti omista asioistaan, se kyllä raivostuttaa, Pirkko Alaranta kertoo.

Pikkasen artikkelissa julkaistiin nimettömästi lainauksia toisten kurssilaisten tunnustuksista heikkouksistaan seksuaalisuuden saralla..

– Olen todella surullinen ja pahoillani niiden miesten takia, jotka ottivat tämän Jalmarin todesta. Myös ryhmän vetäjä uskoi hänen puheisiinsa. Kyllä heistä varmasti tuntuu pahalta, Alaranta sanoo.

Aslan ei keskity homoseksuaalisuuteen

Alarannan mukaan jutusta voi helposti saada väärän käsityksen Aslanin kurssien toiminnasta. Hän myös harmittelee arkkipiispa Kari Mäkisen artikkelin perusteella antamaa kannanottoa STT:lle. Mäkisen mukaan Aslanin toiminta on manipuloivaa ja hengellistä väkivaltaa. Asiasta uutisoi muun muassa Kotimaa24.

– Harmittaa, että arkkipiispa tämän jutun pohjalta tuomitsee meidän toiminnan, eikä ota meiltä itse selvää, mitä meidän toiminta on, Alaranta sanoo.

Alaranta tahtoo tyrmätä muun muassa harhaluulon, että työ keskittyisi homoseksuaalisuuteen.

– Meidän keskiössämme ei ole ollenkaan homoseksuaalisuus näissä ryhmissä ja kesätapaamisissa.

Aslanin verkkosivujen mukaan ”Elävät Vedet -ohjelmassa huomioidaan erityisesti ne, joilla on ongelmia tunne- tai läheisriippuvuuden, itsevihan, seksiriippuvuuden, seksuaalisen hyväksikäytön seurausten tai samaan sukupuoleen kohdistuvan kiinnostuksen kanssa.”

– Jos kirkko hoitaisi sen sielunhoidollisen tehtävänsä, mikä heille kuuluu, ei tarvittaisi Aslania ollenkaan.

Alarannan mukaan Aslanin työn suosio kertoo sen tarpeesta.

– Meille on paljon enemmän tulossa ihmisiä, joita pystymme ottamaan vastaan.

 

Lue myös: Aslan vastasi eheytymiskriitikoille

HS.fi: Eheytymisleirillä ylistetään Jumalaa ja rukoillaan ”rikkinäisten” puolesta

Ville Niinistö: Eheytymisleireistä kirjoitettu kohujuttu kuuluu sananvapauden piiriin