Helsingin hiippakunta laatii ohjeet seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen

 

Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Helsingin hiipakunta perustaa joulukuussa työryhmän laatimaan ohjeet seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön tunnistamiseen ja näissä tilanteissa toimimiseen.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo toteaa hiippakunnan tiedotteessa, että sosiaalisessa mediassa alkanut #metoo-kampanja on nostanut esiin erityisesti naisten ja tyttöjen häirinnän ja hyväksikäytön kokemukset.

”Ei ole syytä ajatella, että kirkko olisi näiden ongelmien ulkopuolella, pikemminkin on pohdittava, onko kirkossa sellaisia valtasuhteita tai tilanteita, joissa erityisesti voi ilmetä häirintää tai hyväksikäyttöä.” Laajasalo kirjoittaa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kirkkojärjestyksen mukaan piispan tehtävänä on ”edistää hyvää työyhteyttä seurakunnissa” sekä valvoa, että työntekijät ”käyttäytyvät elämässään kristillisesti”. Tämän takia Laajasalo antoi eilen tehtäväksi perustaa työryhmä laatimaan hiippakunnalle ohjeet seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön tunnistamiseen ja näissä tilanteissa toimimiseen.

Työryhmän johtajana ja koollekutsujana toimii hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario. Jäseniä kutustaan Helsingin poliisista, Rikosuhripäivystyksestä sekä seurakunnan luottamuselimestä ja työntekijöistä. Ohjeistukset julkaistaan alkuvuoden aikana.

Porvoon hiippakunta laati vastaavat ohjeet vuonna 2014.