Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotisjuhlavuosi on ollut juhlaa ja yt-neuvotteluja

 

Kuvassa Helsingin Diakonissalaitoksen kirkko. Kuva: Sari Savela

Helsingin diakonissalaitoksen juhlavuosi alkoi tammikuussa kynttiläjuhlalla ja huipentuu juhlamessuun tulevana sunnuntaina. Juhlavuoteen on kuulunut myös Yt-neuvottelut, jotka päättyivät marraskuussa.

Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotisjuhlamessu järjestetään Kallion kirkossa klo 10. Messussa saarnaa piispa Teemu Laajasalo. Messussa kerättävän kolehdin kohteena on  diakonissalaitoksen nuoriin kohdistuva Vamos-toiminta. Juhlamessu järjestetään täsmälleen samana päivänä, jolloin Helsingin Diakonissalaitos vihittiin käyttöön 150 vuotta aikaisemmin. Juhlavuotta on vietetty teemalla Rohkeutta välittää.

Perustehtävä ennallaan

Kun Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867, sen tavoitteena oli hädässä olevien lähimmäisten auttaminen ja diakonissojen kouluttaminen. Perustamisen aikaan Suomea kurittivat katovuodet, nälkä ja kulkutaudit. Diakonissalaitoksen mukaan sen perustehtävä ei ole muuttunut. Lähimmäisten auttaminen ja koulutustoiminta ovat edelleen toiminnan keskiössä. Diakonissalaitos perustettiin hyväntekijä ja aristokraatti Aurora Karamzinin (1808-1902) aloitteesta ja pitkälti hänen taloudellisella tuellaan.

SRO-PK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

Taloudellisia haasteita

Helsingin Diakonissalaitoksessa käytiin loka-marraskuussa yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut koskivat Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön, Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n ja VTKL-palvelut Oy:n henkilökuntaa, yhteensä 753 työntekijää. Neuvottelujen tavoitteena oli parantaa kannattavuutta ja varmistaa toiminnan uusiutuminen.

​Yt-neuvotteluiden seurauksena 15 työntekijää irtisanotaan toistaiseksi voimassa olevista työsuhteista, mutta lähes kaikille heistä tarjottiin määräaikaista työsuhdetta. Myös joidenkin henkilöiden toimenkuvia muutettiin. Irtisanomisten perusteena oli tuotannolliset ja taloudelliset syyt.