Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Helluntaivaikuttaja vihitään luterilaiseksi papiksi USA:ssa

 

Veli-Matti Kärkkäinen ei sano kokeneensa erityistä ”luterilaisuusherätystä”. – Kasvoin helluntailais-luterilaisessa kodissa, eikä pappisvihkimys tarkoita sitä, että jättäisin helluntailaisuuden taakseni, Kärkkäinen toteaa. Kuva: Anne Kärkkäinen

Teologian professori Veli-Matti Kärkkäinen ryhtyy papiksi palvellakseen suomalaisyhteisöä ja toteuttaakseen lähetysnäkyään.

Pitkäaikainen suomalainen helluntaivaikuttaja, professori Veli-Matti Kärkkäinen vihitään marraskuun alussa luterilaisen kirkon papiksi Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Taustalla on Kärkkäisen ja hänen puolisonsa Annen monivuotinen vastuunkanto seudulla asuvien suomalaisuskovien kokoontumisissa.

Yhdysvaltojen suurimman luterilaisen kirkon, Evangelical Lutheran Church of American (ELCA), alaisuudessa toimivia suomalaisia jumalanpalvelusyhteisöjä hoitaa yksi päätoiminen pappi. Teologista koulutusta ja pastorikokemusta saaneista avustajista on yhteisöissä kova pula. Oman toimensa ohella pastorin tehtäviä hoitavasta Kärkkäisestä tulee yhteisön toinen pappisvihkimyksen saanut työntekijä.

KRS Krito 10.-23.6.

– Ilman konkreettista tarvetta ja seurakunnan, sen työntekijän ja piispan sinnikästä ”työntämistä” olisin tuskin lähtenyt vaativaan ordinaatioprosessiin, Kärkkäinen kertoo.

”Haluan vaikuttaa uudistavasti luterilaisen kirkon oppiin ja elämään.”

Pappisvihkimykseen häntä motivoi myös lähetyskutsu ja mahdollisuus vaikuttaa luterilaiseen yhteisöön sisältäpäin.

– Kristillisen seurakunnan maailmanlaajuisesti kohtaamat haasteet ovat niin massiivisia, että ainakin protestanttien väliset opilliset muotoilut pitää pystyä asettamaan oikeaan perspektiiviin. Sekularismi ja ateismi, uskonnollinen pluralismi ja islamin kasvu sekä kaikissa kirkoissa vaikuttava uskosta vieraantuminen ja muotokristillisyys ajavat meidät kaikki yhteisen lähetystehtävän eteen.

– Teologina, jonka ääntä kuunnellaan ja kirjoituksia luetaan kaikkien kirkkojen parissa, haluan myös vaikuttaa uudistavasti luterilaisen kirkon oppiin ja elämään.

Kärkkäinen sanoo ”luonnollisesti sitoutuvansa luterilaisen kirkon tunnustukseen”, eikä hän pidä esimerkiksi sylilasten kastamista ongelmana – maailmassa on myös lapsikastetta harjoittavia helluntaikirkkokuntia. Toisaalta hän painottaa edelleen uskovansa lujasti Jumalan Pyhän Hengen vaikutukseen ja armolahjoihin, ”joiden avulla uskovat varustetaan lähetystehtävään sen kaikissa eri muodoissa lähellä ja kaukana”.

Teologian tohtori Veli-Matti Kärkkäinen on vuodesta 2000 toiminut professorina tunnustustenvälisessä Fullerin teologisessa seminaarissa. Hän on ekumenian dosentti Helsingin yliopistossa.

Lue laajempi juttu Veli-Matti Kärkkäisen pappisvihkimyksestä Ristin Voiton verkkosivuilta. Kärkkäisen koko haastattelu on julkaistu Ristin Voiton numerossa 37/2015.

 

Juttua tarkennettu yhden lauseen lisäyksellä 8.9. klo 11.16: Kärkkäisestä tulee jumalanpalvelusyhteisöjen toinen työntekijä.