Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Juhannuskonferenssin paneeli: Hengen täyteys on kuin auton tankkaamista

 

Samuel Tedder (vas.), Jimmy Huhtala, Petri Mäkilä, Angela Meklin ja Veli-Matti Kärkkäinen olivat yhtä mieltä siitä, että tarvitaan sekä voimavaikutuksia että Hengen hedelmän vaikutusta. Kuva: Elina Rautio

Keskustelufoorumin panelistit mursivat Pyhän Hengen kasteeseen usein liitettyä eriarvoisuutta ja kehottivat anomaan sitä lapseudesta käsin.

Helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssin Täyttykää Hengellä -keskustelufoorumissa hahmoteltiin entistä tasapainoisempaa näkemystä Pyhällä Hengellä täyttymisestä. Teologian tohtori Veli-Matti Kärkkäinen painotti alustuksessaan, ettemme voi kontrolloida tai käskeä Pyhää Henkeä mutta voimme sulkea sydämemme tai avata sen hänelle.

Sydämen avaamista voi estää kokemus toisen luokan uskovaisuudesta tai ajatus, että Hengen täyteys kuuluu vain tietynlaisille ihmisille. Juhannuspäivänä käydyssä keskustelussa etsittiinkin avaimia vääristyneiden käsitysten murtamiseen.

KRS Krito 10.-23.6.

Jumalan lapseuden tulisi olla uskovan identiteetin pohjana.

Metrokappelin pastori Jimmy Huhtala havainnollisti samanarvoisuutta käytännönläheisellä vertauksella.

– Jos katselen netistä hyvännäköistä kesäautoa, ostopäätökseeni ei vaikuta, onko se tankattu vai ei. Mutta jos ostan auton, jossa ei ole bensaa, se täytyy tankata ensi tilassa.

– Sen sijaan, että painotamme uskoontulon ja henkikasteen erillisyyttä, voisimme korostaa jokaisen uskoon tulleen osallisuutta Hengen vaikuttamaan elämään. Pyhän Hengen täyteyden kautta sitä voi vain kokea vielä enemmän, pastori ja teologian jatko-opiskelija Samuel Tedder lisäsi.

Lähetysseurakunnan johtava pastori Petri Mäkilä ja Keravan helluntaiseurakunnan nuorisotyön aktiivi Angela Meklin muistuttivat Jumalan lapseudesta, jonka tulisi olla uskovan identiteetin pohjana.

– Jos tämä yksinkertainen usko säilyy ja tiedostamme jatkuvasti Jumalan rakkauden, odottaminenkaan ei ole ongelma, Mäkilä totesi.