Harva seurakunta kajoaa kirkollisveroprosenttiin

 

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntatalouksista valtaosa pitää kirkollisveroprosenttinsa ensi vuonna ennallaan. Veroprosenttiaan tulevalle vuodelle nostaa 18 seurakuntataloutta yhteensä 311:sta. Seurakuntien yhdistymisen vuoksi veroprosentti laskee 11 nykyisen seurakunnan alueella, ja yhden yhdistyvän seurakunnan veroprosentti nousee.

Eniten kirkollisvero nousee Vöyrissä, jossa veroon tulee 0,35 prosenttiyksikön lisäys kuluvaan vuoteen verrattuna. Ensi vuonna Vöyrin kirkollisveroprosentti on 1,85. Kuhmossa ja Rantasalmella kirkollisveroa nostetaan 0,25 prosenttiyksikköä (uusi prosentti 1,75) ja Orimattilassa 0,20 prosenttiyksikköä (1,70). Muissa veroaan korottavissa seurakuntatalouksissa nousu on useimmiten 0,1 prosenttiyksikköä.

Maan alhaisimmat kirkollisveroprosentit (1 %) ovat Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymissä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä sekä Porvoon hiippakuntaan kuuluvissa Olaus Petrin seurakunnassa ja Saksalaisessa seurakunnassa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Korkeinta kirkollisveroprosenttia (2 %) maksetaan Ahvenanmaan eteläisessä saaristoseurakunnassa, Brändö-Kumlingen, Eckerön, Karijoen, Konneveden, Ristijärven ja Sund-Vårdön seurakunnissa sekä Kristiinankaupungin ja Kruunupyyn seurakuntayhtymissä.

Luterilaisessa kirkossa on ensi vuonna 311 seurakuntataloutta, kun vuonna 2010 niitä on 323. Seurakuntataloudella tarkoitetaan itsenäistä seurakuntaa ja seurakuntayhtymää.

Kirkollisveroprosentin koko maan keskiarvo on ollut jo monta vuotta 1,3 %.

Tiedot seurakuntien tuloveroprosenteista: http://sakasti.evl.fi/talousjahallinto > Seurakuntatalous > Verotulot.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)