”Hän sai kielteisen päätöksen, koska maahanmuuttovirasto ei pitänyt kääntymystä uskottavana” – mielenilmaus eduskuntatalon edessä 28.4. turvapaikanhakijoiden tueksi

 

Joukko kristittyjen maahanmuuttajien kohtelusta tyrmistyneitä aktiiveja on perustanut Hätähuuto-Upprop -kampanjasivun Facebookiin. Ryhmä järjestää mielenilmauksen Helsingissä, jotta kristittyjä maahanmuuttajia ei palautettaisi kuolemaan.

“Tulin muslimina Suomeen vuonna 2015. Opin tuntemaan kristillistä uskoa pastori Arto Boan kautta. Hän evankelioi minua. Käännyin kristityksi ja opin tuntemaan, että kristillisyys on rakkautta ja rauhaa. Monet asiat muuttuivat, kun Kristus tuli elämääni. Olin ollut alkoholisti, mutta Kristus vapautti minut alkoholista.

Nyt ongelmani on se, että sain maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseeni. Maahanmuuttovirasto ei usko, että olen kristitty. En voi palata Irakiin, koska perheeni on muslimiperhe. He tietävät kääntymyksestäni ja vainoavat minua. Kaksi kuukautta sitten 3-vuotias poikani tapettiin. Tappajat lähettivät minulle kuvia kuolleesta pojastani. Olen Jeesuksen Kristuksen kanssa ja olen varma, ettei hän hylkää minua”, Mohammed kertoo One Way TV:n videolla, joka on julkaistu Hätähuuto-Upprop -kampanjan Facebook-sivustolla. Sivustolla kerrotaan kristityiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden epäinhimillisistä käännytyspäätöksistä. Kristittyjä palautetaan maihin, joissa he joutuvat kohtaamaan vakavaa vainoa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Raamattutunteja pitänyt kristitty palautettiin Afganistaniin

Afganistan on kristittyjen kannalta maailman toiseksi vaarallisin maa. Lähes yhtä vaarallinen kuin World Watch listalla ykkössijaa pitävä Pohjois-Korea. Afganistanissa pelkkä epäily kristityksi kääntymisestä voi riittää henkilön tappamiseen. Myös Irak on kristittyjen kannalta vaarallinen maa. Se on World Watch listalla sijalla kahdeksan.

Suomen maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Tirsa Forsellin mukaan Suomi ei palauta kristittyjä Afganistaniin, kertoo Jaana Koivunen Espoon vapaaseurakunnasta, missä hän vastaa turvapaikanhakijoiden parissa tehtävästä työstä.

– Sitten alettiin palauttaa, Koivunen sanoo.
– Omasta mielestään he eivät palauta, mutta ongelmana on se, ettei kristityksi kääntymiseen uskota.

Jaana Koivunen kertoo, että ainakin kaksi hänen tuntemaansa muslimitaustaista kristityksi kääntynyttä on palautettu takaisin Afganistaniin. Toinen heistä on tiettävästi onnistunut pakenemaan Turkkiin. Toinen puolestaan pelkää henkensä edestä ja yöpyy turvallisuussyistä joka yö eri paikassa.

– Afganistanissa pakoileva piti kristityksi käännyttyään vastaanottokeskuksessa raamattutunteja ja rukoushetkiä omassa huoneessaan. Siitä huolimatta maahanmuuttovirasto ei uskonut, että hän on kristitty, vaan palautti hänet kotimaahansa,  Koivunen toteaa tyrmistyneenä.

Koivunen kertoo, että kun myöhemmin käytiin läpi haastatteluäänitteitä, joissa maahanmuuttoviranomaiset haastattelevat Afganistaniin palautettua miestä, on todettu, että nauhoilla on paljon tulkkausvirheitä. Hallinto-oikeuden tuomarin mukaan tulkkausvirheet eivät haittaa, eivätkä muuta päätöstä.

Uskontoasiantuntijoiden lausunnot eivät paina

Monet seurakunnan työntekijät ovat todistaneet kristityiksi kääntyneiden uskon aitoudesta. Heidän sanansa ei kuitenkaan Koivusen mukaan paina Maahanmuuttovirastossa, kun päätöksiä tehdään. Koivunen kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Revon todenneen, etteivät he tarvitse uskontoasiantuntijoiden lausuntoja.

– Tämä on niin hälyttävä tilanne, Koivunen puuskahtaa.

Kristityiksi kääntyneet turvapaikanhakijat ovat olleet järkyttyneitä käännytyspäätöksistä.

– Heillä on jatkuva pelko tapetuksi tulemisesta. Eivät he pelkää kuolemaa, sillä silloin he pääsevät Jeesuksen luokse, mutta sitä he pelkäävät, miten he tulevat kuolemaan. Moni on myös huolissaan perheidensä ja sukujensa turvallisuuden puolesta, vaikka välit olisivatkin menneet poikki kääntymisen seurauksena.

Koivunen tunnustaa olevansa hyvin pettynyt viranomaisten toimintaan. Hän kertoo lähettäneensä sähköpostia niin pääministerille kuin presidentillekin. Mitään vastausta ei ole tullut. Viranomaiset vetäytyvät hallituksen selän taakse perustellen toimintaansa hallituksen ja eduskunnan päätöksillä. Hallituksesta taas todetaan, etteivät he puutu viranomaisten toimintaan, Koivunen kertoo.

*

Hätähuuto-kampanjan on käynnistänyt Tammisaaren Missionskyrkan. Jaana Koivunen on kampanjassa mukana yhdessä muutaman muun aktiivin kanssa. Ryhmä järjestää myös maltillisen mielenilmaisun eduskuntatalon edessä lauantaina 28.4. klo 13-15. Ohjelmassa on turvapaikan hakijoiden ja heidän parissaan työtä tekevien puheenvuoroja sekä musiikkia ja rukousta. Toiveena on, että myös kansanedustajia osallistuisi tapahtumaan.

Tapahtuman tavoitteena on, että seurakuntien pastoreiden todistukset maahanmuuttajien kääntymisistä kristityiksi otettaisiin vakavasti, eikä ihmisiä palautettaisi hengenvaaraan.

Teksti Sari Savela