Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Hämeenlinnassa innostuttiin vaeltavista jumalanpalveluksista – palmusunnuntaina osallistujia oli lähes sata

 

Vaeltavassa jumalanpalveluksessa seurakuntalaiset hiljentyvät ja kiertävät kirkon ympäristöön merkityn reitin. Kuva: Marika Ijäs

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta käynnisti vaeltavat jumalanpalvelukset viime syksynä. Idea syntyi partioleirien hyvistä kokemuksista.

Pääsiäisaikaan sisältyy vielä neljä vaeltavaa jumalanpalvelusta: kolme kiirastorstaina ja yksi pääsiäisyönä.

Kappalainen Katariina Sorsa oli yksi viidestä seurakunnan työntekijästä, joka toteutti tapahtumaa viime sunnuntaina Vanajan kirkon pihalla. Hän itse oli lausumassa synninpäästöä, kun yksi lähetti vaeltajat matkaan ja varmisti turvaetäisyyksiä, toinen huolehti saarnapisteestä, kolmas ehtoollisesta ja neljäs rukouksesta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Jumalanpalveluksemme on pilkottu ulkona erillisiin pisteisiin, jossa osallistujat käyvät järjestyksessä, omaan tahtiin joko yksin tai läheisensä kanssa, koronaturvallisesti.

Saarnaa ei puhuttuna ole, vaan osallistuja saa käteensä Raamatun tekstin. Aihetta pohditaan jumalanpalveluksen aikana.

Vaeltavat jumalanpalvelukset alkoivat kehittyä viime vuonna partiotaustaa omaavien nuorisotyöntekijä Maria Lehtovaaran ja hallintokappalainen Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorion ideoista.

Uusi toteutustapa on otettu kiitollisesti ja innostuneesti vastaan. Luontoympäristö on tuonut jumalanpalvelukseen puhuttelevan, tuoreen aspektin, joka on myös liikuttanut ihmisiä, kertoo Katariina Sorsa.

Hän ennakoi, että palmusunnuntain ohella pääsiäisyön tapahtuma on suosittu.

Pääsiäisajan vaeltavissa jumalanpalveluksissa jaetaan osallistujille kesäkukan siemeniä kotiin vietäviksi.

Ulkotapahtumien ohella Hämeenlinna-Vanajan seurakunta lähettää verkossa jumalanpalveluksia. Niiden jälkeen, kiirastorstaina 1.4. ja pääsiäispäivänä 4.4., on mahdollisuus osallistua ehtoolliseen Hämeenlinnan kirkossa.

Lapsiperheille rakennetut Kurkistus pääsiäiseen -rastiradat ovat käytössä tiistaihin 6.4. saakka. Ne kiertävät Loimalahden leirikeskuksen ja Hämeenlinnan kirkon pihoilla.

Kerhopisteisiin on somistettu pääsiäisikkunat, joissa on pieni tehtävä lapsille.

Vaeltavat jumalanpalvelukset Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa:

1.4. klo 18–20 Kiirastorstaina Vanajan kirkon pihalla. Viimeinen lähtö klo 19.30.

1.4. klo 18–20 Kiirastorstaina Rengon kirkon ympäristössä. Viimeinen lähtö klo 19.30.

1.4. klo 17–20 Kiirastorstaina Loimalahden leirikeskuksen pihalla. Viimeinen lähtö klo 19.30.

3.4. klo 22–24 Pääsiäisyönä Vanajan kirkon pihalla. Viimeinen lähtö klo 23.30.

 

Kuva: Marika Ijäs