Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Hamas painostaa gazalaissiviilejä ihmiskilviksi

 

Kuvankaappaus Hamasin edustajan lausunnosta

Gazan aluetta hallitseva terroristijärjestö Hamas on ottanut mediassa kantaa ihmiskilpien käytön puolesta. Viime viikolla Hamas ilmoitti myös yrittäneensä iskua israelilaiseen ydinlaitokseen.

Hamasin mukaan siviilien käyttö ihmiskilpinä on osoittautunut ”tehokkaaksi tavaksi” taistella Israelia vastaan.

”Me Hamasissa kehotamme väestöämme noudattamaan tätä politiikkaa [ihmiskilpien käytöstä]”, järjestön edustaja Sami Abu Zuhri totesi viime viikolla arabiankielisen Al Aqsa -televisiokanavan haastattelussa. Zuhrin lausuntoa ovat siteeranneet useat muut mediat.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Hamasin ylläpitämällä Al Aqsa -kanavalla esitetyssä tiedotteessa siviilejä kehotetaan lisäksi jättämään huomiotta Israelin antamat, tulevia iskuja koskevat varoitukset. Suojautumisen sijaan siviilien tulisi pysyä kodeissaan.

”Kutsumme heitä pysymään kodeissaan ja jättämään huomiotta poistumisvaatimukset riippumatta siitä, miten vakava vaara on kyseessä”, tiedotteessa todettiin.

Ihmiskilvillä on ollut keskeinen rooli myös viime viikolla alkaneissa taisteluissa. Israelin armeijan mukaan se on joutunut perumaan useita ilmaiskuja havaittuaan muun muassa naisia ja lapsia ihmiskilpinä sotilaallisessa käytössä olevissa kohteissa. Kuitenkin merkittävä osa kuolonuhreista on mediassa esitettyjen tietojen mukaan juuri naisia ja lapsia.

Israelin armeijan mukaan Hamasilla on usein tapana käyttää muun muassa asuinrakennuksia ja moskeijoita rakettien varastointiin ja laukaisemiseen.

”Iskuilta pelastautuvat veljeilevät vihollisen kanssa”

Viikonloppuna Hamas antoi tiukkasävyisen ohjeistuksen, jossa vaadittiin Pohjois-Gazasta pakenevia tuhansia ihmisiä palaamaan takaisin koteihinsa. Ihmiset olivat lähteneet sen jälkeen, kun Israel oli pyytänyt siviilejä evakuoitumaan alueelta.

”Kaikille niille, jotka lähtevät kodeistaan evakkoon: palatkaa välittömästi älkääkä poistuko taloistanne!”, Hamasin sisäministeriön tiedotteessa vaadittiin. Sisäministeriön edustaja myös varoitti, että vaara-alueelta pakenevia siviilejä voitaisiin pitää ”vihollisen kanssa yhteistyötä tekevinä”.

Myös YK:n humanitaarisen avun koordinaation toimisto OCHA on vahvistanut, että Israel on yrittänyt saada siviilejä poistumaan sotilaskohteista.

”Suurimmassa osassa tapauksia asukkaita on pyydetty poistumaan ennen iskuja joko puhelinsoittojen tai varoitusohjusten avulla”, OCHA:n raportissa todetaan.

Israel torjui hyökkäyksen ydinlaitokseen

Viime viikolla Gazasta yritettiin myös hyökätä Dimonassa, Etelä-Israelissa sijaitsevaa ydinlaitosta vastaan. Kolmesta pitkän kantaman M-75-raketista kaksi lensi ohi maalinsa, ja kolmannen torjui Israelin Iron Dome -puolustusjärjestelmä. Ydinlaitokselle ei aiheutunut vahinkoa.

Välittömästi iskujen jälkeen Hamas ilmoitti, että raketit olivat sen laukaisemia ja ne oli tähdätty laitoksen ydinreaktoriin.

YK:n ydinterrorismin vastaisen sopimuksen mukaan vastaavanlaiset hyökkäykset ydinlaitoksiin luokitellaan ydinterrorismiksi.

 

Tutustu myös:

Hamasin edustajan Sami Abu Zuhrin haastattelu

Punaisen ristin tietopaketti ihmiskilpiä koskevasta kansainvälisestä lainsäädännöstä

YK:n ydinterrorismin vastainen sopimus

International Business Timesin artikkeli Hamasin lausunnosta

Hamasin aseellisen siiven motto ”Rakastamme kuolemaa enemmän kun te rakastatte elämää” vuodelta 2012