Gluteeniton ehtoollinen tarjolla aiempaa helpommin

 

Seurakunnat parantavat gluteenittoman ehtoollisen saatavuutta, kertoo Kirkon tiedotuskeskus. Kirkkohallitus on antanut ohjeeksi, että gluteenitonta ehtoollisleipää tulee pitää aina tarjolla.

Gluteeniton leipä säilytetään ja tarjoillaan erillään vehnää sisältävästä leivästä, ja gluteenittoman ehtoollisen käytännöistä tiedotetaan selkeästi.

Ehtoollisen yhteydessä nautittava leipä on kirkon perinteen ja ekumeenisen käytännön mukaisesti valmistettu vehnästä. Vehnästä tehty leipä ei kuitenkaan sovi keliaakikoille eikä vehnäallergikoille. Vehnätöntä ruokavaliota noudattaville valmistetaan ehtoollisleipää riisistä tai maissista. Suosituksen mukaan gluteenittoman leivän on hyvä olla värjättyä, jotta se on helppo tunnistaa.

Tarkennetut ohjeet gluteenittoman ehtoollisleivän jakamiseen on laadittu yhdessä Keliakialiiton kanssa. Tavoitteena on seurakuntien käytäntöjen yhtenäistäminen niin, että keliaakikot ja vehnäallergikot voisivat luottavaisin mielin osallistua ehtoolliselle myös muualla kuin kotikirkossaan.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Gluteenittoman ehtoollisleivän voi jakaa samalla kädellä kuin vehnää sisältävän. Ehtoollisella voi nauttia myös pelkän viinin, mikäli gluteenitonta ehtoollisleipää ei syystä tai toisesta ole saatavilla.

– Ehtoollinen on teologisesta näkökulmasta pätevä, vaikka ihminen ottaisi vastaan vain pelkän leivän tai pelkän viinin, muistuttaa kirkon jumalanpalveluksesta vastaava työalasihteeri Terhi Paananen.

Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on keliakiaruokavalio. Noin kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa.

 
Artikkelibanneri perussanoma