Geriatri: Ikäihmisten ei pidä pelätä kipulääkkeitä

 

Professori Timo Strandberg ja asiantuntijaproviisori Saija Leikola vierailivat Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona 26. maaliskuuta.

Ikäihmisille ei pitäisi aiheuttaa pelkoja ja syyllisyyttä kipulääkkeiden käytöstä, sanovat geriatrian professori Timo Strandberg ja asiantuntijaproviisori Saija Leikola. – Jos uutisoidaan, että vanhukset käyttävät liikaa kipulääkkeitä ja reseptissä lukee, että 3-4 tablettia tarvittaessa, niin ikäihminen saattaa ajatella, että tästä voi nyt tinkiä, Leikola kuvailee.

Leikola ja Strandberg keskustelivat vanhusten lääkehoidosta keskiviikkona Radio Dein viikon debatissa.

Kipulääkityksen laiminlyönti voi heidän mukaansa olla kohtalokasta, sillä monissa tapauksissa kivut vievät iäkkäältä liikuntakyvyn.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Jos ikäihminen ei pysty liikkumaan, lihakset surkastuvat ja lopputulos on kaatuminen tai vuodepotilaaksi joutuminen ja entistä suurempi lääkityksen tarve, Strandberg korostaa.

Vanhusten kivun hoidossa on kuitenkin oltavat tarkkana, sillä vanhan ihmisen elimistö ei enää kestä lääkkeitä yhtä hyvin kuin nuoremman. Esimerkiksi liian suuret määrät tulehduskipulääkkeitä voivat aiheuttaa vanhuksille nesteen kertymistä ja mahanalueen vuotoja sekä haitata munuaisten toimintaa.

Siksi Leikola ja Strandberg korostavat, että potilaan olisi kerrottava lääkärillä, mitä ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä hän käyttää lääkärin määrämien lisäksi.

– Nämä itsehoitolääkkeetkäät eivät ole harmittomia ja vaikuttavat siihen, kuinka paljon muita lääkkeitä voi syödä, Strandberg muistuttaa.

Viikon debatti kuullaan uusintana Radio Deissä sunnuntaina 30.3. klo 20-21. Debatin voi kuunnella myös Radio Dein arkistosta.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)