Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Fidan työntekijä: Pohjoiskorealaiset ovat ystävällisiä ja tunteellisia, eivät robottimaisia

 

KUVA: www.fida.fi

Suomalaisen Fida International -järjestön hanketyöntekijä Markku Toimela tuntee Pohjois-Korean ruohonjuuritasolla. Toimela muistuttaa, että pohjoiskorealaiset ovat ystävällinen ja tunteellinen kansa.

– Ihmiset jakavat kanssani kokemuksia talven kylmyydestä, ruoan puutteesta ja arjen haasteista. He ovat kiitollisia, että tulen katsomaan, miten he voivat, Toimela kertoo, Fidan verkkosivuilla.

Kun Markku saapuu tuttuun lastenkotiin valvomaan ruoka-avustusten perillemenoa, lapset tulevat halaamaan häntä. Avoimuus ja luottamus ovat avainasemassa Fidan ja Pohjois-Korean välisessä yhteistyössä.

– Saamme käydä tarkastamassa myös yksityisiä koteja maaseudulla. Itse asiassa minulla on mahdollisuus tarkastaa koteja niin perinpohjaisesti, että melkein hävettää, parissakymmenessä kotitaloudessa vieraillut Toimela toteaa.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Toimelaa harmittaa länsimedian antama yksipuolinen kuva robottimaisesta kansasta.

– Pohjoiskorealaiset ovat ystävällisiä, tunteellisia ja toisistaan välittäviä ihmisiä. En usko, että heidän surunsa olisi näyteltyä, sillä pitkäaikaisen johtajan kuolema herättää varmasti aitoa epävarmuutta tulevasta.

Ruokatilanne synkkenee entisestään

Maan ruokatilanne pahenee koko ajan, sillä satoa ei juuri jää varastoihin ja kylmä talvi on vielä edessä.

Fidalla on Pohjois-Koreassa pitkäaikainen siemenperunaprojekti, jonka tavoitteena on tukea ja tehostaa pohjoiskorealaisten omaa maataloutta. Nyt nälkä on kuitenkin niin kova, että siemenperunat ovat vaarassa tulla syödyiksi.

Jongjun läänissä jaetaan parhaillaan Fidan toimittamaa 200 000 euron suuruista, Ulkoministeriön rahoittamaa ruoka-avustuserää. Apu saavuttaa noin 19 000 alaikäistä päiväkodeissa ja kouluissa.

Toimela uskoo avustustyön tulevaisuuteen maassa, koska hän uskoo sen ihmisiin.

– Minun työyhteisöni Pohjois-Koreassa on lämmin ja yhteistyöhaluinen. Siksi uskon, että toimintamme maassa voi vahvistua entisestään. Nyt jos koskaan on pidettävä huolta ihmisistä.

Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka on toiminut Pohjois-Koreassa yli kymmenen vuotta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie