Eväät elämään -kampanjaan osallistuva Paleface: ”Minulle on tärkeää ajaa niiden ihmisten asiaa, jotka taistelevat olemassaolostaan”

 

Paleface on yksi Fidan Eväät elämään -kampanjan tekstintuottajista.

Rap-artisti Paleface ja 5 muuta tekstintuottajaa julkaisee Facebookissa tänään 28.4. klo 14 Fidan Eväät elämään -kampanjaan liittyviä tekstejä ja rap-videoita. Sponsoriyritykset lahjoittavat kampanjalle julkaisujen Facebook-jakojen mukaan.

Koronapandemia siirsi Fidan suurimman vuosittaisen varainkeruukampanjan, Eväät elämään -kampanjan, lipaskeräysviikot ja muut keräystapahtumat syksyyn. Kampanjalla tuetaan Itä-Afrikassa sijaitsevan Burundin köyhimpiin kuuluvaa batwa-kansanryhmää, joiden hätä ei kuitenkaan odota korona-ajan yli. Burundissa moni batwa-perhe tietää, miltä tuntuu odottaa seuraavaa ateriaa jopa 3 päivää.

‒ Koronatilanne on pakottanut keksimään uusia, innovatiivisia tapoja auttaa niitä, joille meidän poikkeusolommekin olisivat luksusta, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kertoo.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Syntyi tekstikampanja, jossa tunnetut tekstintuottajat julkaisevat Facebookissa kampanjan hyväksi kirjoittamiaan tekstejä, lyriikoita ja rap-videoita. Mukana kampanjassa ovat rap-artistit Paleface, Mikaveli ja PALMI, Sekunnit ja tunnit -bloggaaja Hanna Kivisalo, kirjailija ja laulurunoilija Anna-Mari Kaskinen sekä Kesken-runoilija Elina Salminen. Kampanjan suojelijana toimii ministeri Elisabeth Rehn.

‒ Halusin osallistua kampanjaan, koska minulle on tärkeää ajaa niiden ihmisten asiaa, jotka taistelevat olemassaolostaan. Oma rap-videoni syntyi siitä ajatuksesta, että haastavan koronatilanteen keskelläkin olemme etuoikeutetussa asemassa. Meillä on täällä kuitenkin kaikki mitä voi toivoa verrattuna ihmisiin, joille nälkä on suurempi uhka kuin korona, Paleface toteaa.

Sponsoriyritykset lahjoittavat kampanjalle 3 senttiä jokaista toukokuun loppuun mennessä tehtyä tekstintuottajien kampanjajulkaisujen Facebook-jakoa kohden. Mukana lahjoittamassa ovat liikenneasemaketju Jari-Pekka Oy, korujen verkkokauppa Hopea-Puro Oy, rakennusalan moniosaaja Remppa-Henkka Oy ja konevuokraamo Pikavuokraus Oy.

Lipaskeräysviikkoja korvaamaan on myös tehty mahdollisuus perustaa oma sähköinen keräyslipas. Ystäviä ja tuttavia voi haastaa lahjoittamaan kampanjan hyväksi jakamalla linkki keräyslippaaseen esimerkiksi Facebookissa tai sähköpostitse.

Syrjityn kansanryhmän tukena

Kampanjan suojelijana toimivan ministeri Elisabeth Rehnin mielestä batwa-vähemmistön tilanteen esiin nostaminen on hyvin tärkeää.

‒ Useissa maissa vähemmistöryhmät taistelevat olemassaolostaan niin fyysisesti kuin muillakin tavoin. On äärimmäisen tärkeää tukea työtä, joka antaa äänen näille vähemmistöille, Rehn muistuttaa.

Batwa-perheille nälkä on jokapäiväinen vieras vuodesta toiseen.

‒ Olen surullinen ja häpeissäni, kun minulla ei ole antaa lapsilleni mitään syötävää. Olen murheissani, sillä imetän, mutta en saa tarpeeksi ravintoa itselleni, kertoo Antoinette, viiden lapsen äiti batwa-yhteisöstä.

Batwat kärsivät äärimmäisen köyhyyden lisäksi sydäntä särkevästä syrjinnästä. He ovat menettäneet perinteiset elinkeinonsa, kun saaliit ovat kadonneet metsähakkuiden vuoksi. Heitä on myös ajettu pois metsästysmailtaan, minkä vuoksi he asuvat usein yhteisöjen syrjäseuduilla. He alkoivat valmistaa saviruukkuja, mutta sekään ei tuo heille enää elantoa. Muoviset astiat ovat syrjäyttäneet ruukut myös Afrikassa.

Kampanjan tuotolla tehdään työtä batwojen ihmisoikeuksien parantamiseksi. Heitä autetaan ruoan tuottamiseen tarvittavien välineiden ja osaamisen hankkimisessa sekä terveydenhoitoon pääsemisessä. Kampanjan avulla myös batwa-lasten kaukainen haave toteutuu – he pääsevät kouluun.

Tekstintuottajat:

  • PALEFACE: Paleface (Karri Miettinen) on yksi maamme arvostetuimmista ja kansainvälisimmistä rap-artisteista.
    Linkki Facebook-sivulle: facebook.com/PalefaceOfficial/
  • MIKAVELI: ”Gospel rapin Cheekiksi” tituleeratun rap-artisti Mikavelin kappaleita on kuunneltu suoratoistopalveluissa jo miljoonia kertoja.
    Linkki Facebook-sivulle: facebook.com/mikavelimusic/
  • PALMI: Musiikkia yli 15 vuotta tehnyt PALMI (Joonatan Palmi) tunnetaan muun muassa Pastorit- ja Holy Wave -rap-ryhmistä. Linkki Facebook-sivulle: www.facebook.com/joonatanpalmi/
  • HANNA KIVISALO: Sekunnit ja tunnit -blogia kirjoittava perheenäiti, teologi, opettaja ja suurten tunteiden ystävä Hanna Kivisalo on valittu Etelä-Pohjanmaan merkittävimmäksi somevaikuttajaksi. Linkki Facebook-sivulle: facebook.com/sekunnitjatunnit/
  • ANNA-MARI KASKINEN: Anna-Mari Kaskinen on suomalainen kirjailija ja laulurunoilija, joka on kirjoittanut sanoituksia satoihin lauluihin sekä tehnyt itse ja yhdessä muiden kanssa yli 150 kirjaa. Linkki Facebook-sivulle: facebook.com/annamari.kaskinen
  • ELINA SALMINEN: Kesken-blogia pitävä runoilija Elina Salminen toimii yrittäjänä ja kouluttajana ja on myös julkaissut useita runokirjoja. Hänen runonsa ovat saavuttaneet sosiaalisessa mediassa laajan suosion. Linkki Facebook-sivulle: facebook.com/keskenblogi/

Lisätietoa kampanjasta: www.eväätelämään.fi
Lisätietoa tekstintuottajista ja kampanjatekstit klo 14: www.fida.info/lahjoita/evaat-elamaan/tekstit/
Sähköisen keräyslippaan voi perustaa osoitteessa: www.oma.fida.info

Teksti: Elina Kangas

 
Fida artikkeli