”Exodus-toimiston puhelimiin ei enää vastata” – Sodan odotettiin kiihdyttävän ukrainanjuutalaisten muuttoa Israeliin, mutta vyöry tuleekin nyt Venäjältä

 
jerusalem vanhakaupunki ruuhka miehiä poikia

Muuttoliike Israeliin on jälleen kiihtynyt. Kuvituskuva Jerusalemin vanhasta kaupungista. (Satu Tukiainen) 

Ukrainan presidentillä olisi etnisyytensä perusteella mahdollisuutta hakea maahanmuuttolupaa Israeliin.

Yli 160 000 ihmistä muutti Israeliin keväällä ja kesällä eri puolilta maailmaa, kertoo juutalaisia Israeliin auttava järjestö Jewish Agency. Moni muuttaja on tullut pakolaisena Ukrainasta tai siirtolaisena Venäjältä. 

Israelin maahanmuuttoviraston mukaan maahan saapui sodan ensimmäisten kuukausien aikana yli 18 000 venäläissiirtolaista ja muuttovirta on jatkunut. Asiasta uutisoivat Yle ja Jerusalem Post. 

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

 

Venäjällä yli puolella miljoonalla ihmisellä voisi taustansa puolesta olla oikeus paluumuuttoon Israeliin. Israelin maahanmuuttopolitiikka on verrattain vieraanvarainen: osoittamalla ainakin yhden isovanhemmistaan olleen tai olevan juutalainen maahanmuuttoluvan voi saada. 

Israelin maahanmuuttoviraston mukaan sodan oletettiin kiihdyttävän muuttoa Ukrainasta, mutta sitäkin enemmän Israeliin suunnataan nyt Venäjältä. Haaretz-lehden mukaan nykytilanteessa venäjänjuutalaisten maahanmuuttajien strategiana on usein saapua maahan turistiviisumilla ja käynnistää maahanmuuttoprosessi, kun maahan on päästy. 

 

Venäjä tiukensi kesällä otettaan juutalaisten poismuutosta. Se veti Jewish Agencyn oikeuteen tavoitteenaan sulkea toimisto Venäjällä. Muodollinen syy syytteille on ”Venäjän kansalaisten tietojen luovuttaminen pois maasta”. 

Todelliset syyt pyrkimyksille estää maastamuuttoa lienevät samankaltaisia kuin muihinkin venäläisiin kohdistuvat pakkotoimet: Putinin hallinto pelkää menettävänsä maasta osaamista ja sodan jatkamiseksi tarvittavaa kansalaisvoimaa. 

Nyt marraskuussa tuomiota yhä odotellaan, mutta sulkemistoimet ovat jo edenneet. Haaretzin mukaan Jewish Agencylta apua kaipaavat venäjänjuutalaiset eivät ole enää saaneet yhteyttä Moskovan toimistoon. Puhelinlinjat ovat poistuneet käytöstä, eikä sähköposteihin vastata. 

Jerusalem Postin mukaan toimiston sulkeminen ”hidastaa juutalaisten maastamuuttoa mutta ei estä sitä”. 

 

Ukrainan sota hiertää Israelin ja Venäjän välejä, mutta toistaiseksi venäläisillä on ollut mahdollisuus saapua Israeliin. Israelin arvellaan tasapainottelevan kansainvälisen yhteisön tiukkenevan otteen ja juutalaisten maahanmuuton mahdollisimman pitkään mahdollistavan linjan välillä. 

Venäjä nimitteli keväällä Ukrainan hallitusta natsihallitukseksi. Israel totesi, että presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ja piti natsivertauksia sopimattomina.