Evankelistat Anne Pohtamo ja Jippu yhdistävät voimansa naistyössä

 
Jippu ja Anne Pohtamo-Hietanen pohtivat naiseuttaan Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä tänään tiistaina.

Jippu ja Anne Pohtamo-Hietanen pohtivat naiseuttaan Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä tänään tiistaina.

Jippu ja Anne Pohtamo-Hietanen katsovat keskinäisen ikäeronsa ja erilaisten taustojensa olevan rikkaus, josta he ammentavat viisautta naisten ja naiseuden tukemiseen.

Naistyön koordinaattori ja evankelista Anne Pohtamo-Hietanen ja musiikkievankelista Jippu vierailivat Radio Dein toimituksessa kertomassa uudesta aluevaltauksestaan. Sädehtivät ja hyväntuuliset naiset aloittavat syksyllä yhteistyön Suomen Raamattuopiston naistyön parissa.

Pohtamon yhdessä Raamattuopiston naistyön tiimin kanssa lanseeraama OlenNainen -naistenpäivä on naisille suunnattu työmuoto, jota on vuodesta 2015 asti järjestetty eri seurakunnissa ympäri Suomea.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

OlenNainen -luennoitsijatiimejä on ollut tähän asti kolme, ja ne ovat sisältäneet luentoja ja keskusteluja, seurakunnan itse järjestäessä mahdollisen musiikin tai yhteislaulua.

Jipun mukaantulon myötä tiimejä tulee yksi lisää, ja hän yhdessä Anne Pohtamon kanssa muodostavat neljännen tiimin. Siinä Pohtamon tehtävänä on luennointi ja Jipun rooli on evankelioida pääsääntöisesti musiikin avulla. Varauksia on jo tehty ensi syksylle, mutta keväällekin on vielä muutama päivä, jolloin seurakunnat voivat pyytää heidät vierailulle.

”Siinä oli niin kuin katettu pöytä, että haluaisitko istua tähän pöytään?”

– Jipulla on ihana tyyli, että laulujen välissä hän kertoo uskostaan Jeesukseen. Se on hyvin evankelioivaa ja koskettavaa siinä musiikin ohessa, Anne Pohtamo-Hietanen hehkutti Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä tänään tiistaina.

Jippu kertoo rukoilleensa kauan, että saisi jonkun naisen elämäänsä, jonka kanssa voisi lähteä viemään evankeliumia eteenpäin. Hän kokee uuden yhteistyökuvion olevan Jumalan lahjan hänelle.

Anne Pohtamo-Hietanen tuntuu Jipusta evankelistanaiselta, ”jonka elämänkokemus luo turvallisen olon”. Naisten ikäero ja erilaiset taustat ovat kaksikon mukaan rikkaus. Päätös mukaan lähdöstä oli helppo.

– Se tuli niin kirkkaasti se pyyntö, että siinä oli kaikki valmiina. Siinä oli niin kuin katettu pöytä, että haluaisitko istua tähän pöytään? Olen kattanut sinulle aterian, Jippu sanoo.

Oman naiseuden rakentamista julkisuuden valokeilassa

Anne Pohtamo-Hietanen ja Jippu avautuivat Radio Deissä, kuinka heidän naiseutensa on muotoutunut julkisuuden paineissa. Molemmat tunnetaan Suomessa melko hyvin naisten oltua vuosia medioiden valokeilassa. Molemmat olleet vielä nuoria, kun heidän elämiään on alettu seurata.

Jippu kertoo olleensa oopperalaulaja-isänsä takia jo lapsena julkisuudessa, eikä häntä siltä erityisesti koskaan varjeltu. Kun Jippu kasvoi nuoreksi naiseksi, julkisuus ja sen kautta saatu huomio oli aluksi hyvin kiehtovaa. Laulaja sai olla lehtien kansissa ja muissa medioissa laittautuneena ja sai sitä kautta omien sanojensa mukaan ”vääristynyttä rakkautta osakseen”.

Siitä tuli hoitokeino rikkinäiseen itsetuntoon, vaikka erityisesti keltainen lehdistö häntä riepotteli. Suhde medioihin oli ristiriitainen ja vaikea.

– Kun mun naiseus on ollut ihan murskana, niin olen nimenomaan silloin ollut keltaisen lehdistön riepoteltavana. Hyvin ristiriitainen ja vaikea on ollut se [suhde], Jippu kertoo.

Kun Jippu tuli uskoon, hän vetäytyi kaikesta häntä itseään koskevasta julkisuudesta, jossa ei saanut kertoa Jeesuksesta. Uskoontulon kautta suhde julkisuuteen myös naiseuden kohdalla muuttui. Julkisuudesta tuli vain yksi osa Jipun elämää evankelistan työssä. Mediajulkisuus ei enää edusta hänelle ratkaisua itsetunto-ongelmiin, vaan uskon kautta on tullut ymmärrys, että hänen naiseutensa ja arvonsa perustuvat Kristukseen.

”Minulla voisi olla jo vaikka minkälaisia kriisejä ulkonäköön tai muihin vikoihin liittyen, mutta tiedän olevani Jumalan luoma yksilö.”

Anne Pohtamo ei usko julkisuuden vaikuttaneen hänen naiseuteensa juurikaan. Missivuosienkin aikana kasvatuksensa kautta saatu itseluottamus auttoi rajojen pitämisessä. Hän kokee varjeltuneensa ja myös itse varjelleensa minuuttaan ja naiseuttaan.

Äitiys on ollut aina Pohtamo-Hietaselle ykköstekijä, suurin haave. Nyt hän elää uutta äitiyden vaihetta. Siitä pitävät huolen lapsenlapset, joita on mahdollisuus hoivata ja joita kohtaan saa osoittaa rakkautta.

– Koin jo silloin nuorena, että en halua antaa periksi kaikelle, mitä kysytään ja pyydetään. Jollain tavalla olin saanut niin vankan peruskasvatuksen ja luottamuksen vanhemmilta, ja opetuksen, että oma pää pitää aina pitää, Anne Pohtamo pohtii.

Jippu korostaa ihmisen lähtökohdilla olevan suuri vaikutus siihen, miten julkisuus vaikuttaa ihmisen minuuteen. Artisti-evankelista toivoo saavansa oppia lisää itsensä rakastamisesta uudelta työpariltaan.

– Minulla voisi olla jo vaikka minkälaisia kriisejä ulkonäköön tai muihin vikoihin liittyen, mutta tiedän olevani Jumalan luoma yksilö, Anne Pohtamo-Hietanen vinkkaa.

Ikävaiheet ja niiden kautta tulevat asiat kuuluvat elämään, Pohtamo-Hietanen korostaa, ettei hän yksinkertaisesti suostu kipuilemaan luonnollisista asioista. Hän on evankelistakollegansa kanssa samaa mieltä lähtökohtien keskeisestä merkityksestä, mutta korostaa samalla, että koskaan ei ole liian myöhäistä eheytyä.

– Jeesus haluaa hyvää meille ja tulla elämäämme eheyttämään – ottamaan sen seuraavan askeleen hänen kanssaan, joka on jo keveämpi.

Kuuntele Jipun ja Anne Pohtamon vierailu Herätys!-aamulähetyksessä [Radio Dei 10.3.2020]:

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)