Evankeliset Musiikkimessut laittaa pillit pussiin

Pisimpään Suomessa järjestetty gospeltapahtuma on tullut tiensä päähän. Evankelisia Musiikkimessuja vietettiin 41 kertaa, viimeisen kerran viime keväänä. Tapahtumaa järjestäneen Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen kuvaa lopettamispäätöksen olleen erityisen vaikea tapahtuman ”hienon ja kunniakkaan historian takia”.

– Päätös ei ollut hetken mielijohde, vaan syynä tapahtuman lopettamiseen on se, ettei kysyntä kohdannut enää tarjontaa.

– Koimme, että Helsingin seutu tarvitsee suuremman kristillisen musiikkitapahtuman. Teimme paljon työtä tämän tapahtuman eteen. Kristillisen nuorisokulttuurin muuttuessa ja pirstoutuessa vuosi vuodelta tehty työmäärä ja tavoitettujen ihmisten määrä eivät enää kohdanneet. Myös taloudellisesti tapahtuman järjestäminen on ollut pahasti tappiollista jo vuosia, Heinonen selostaa. 

Vuonna 1973 upouudessa Finlandia-talossa järjestettyjen ensimmäisten Musamessujen puuhamiehinä olivat Reijo Arkkila sekä Seppo Suokunnas, jotka myöhemmin toimivat Sleyn toiminnanjohtajina. Musamessut elivät Kullervo Puumalan johdolla kulta-aikakansa 70- ja 80-luvuilla, jolloin tapahtuma oli gospelmusiikin suurin näyteikkuna ja ponnahduslauta uusille esiintyjille. 90-luvun alkupuolella tapahtuma oli suuressa murroksessa, kun Maata Näkyvissä -festarit otti paikkansa Suomen ja Pohjoismaiden suurimpana gospeltapahtumana. Musiikkimessuille löytyi kuitenkin vielä vuosien ajan oma profiilinsa eteläisen Suomen kaupunki-festarina.

Sley tiedottaa, että Evankelisten Musiikkimessujen paikalla jatkaa Helsingissä huhtikuun alussa kevyemmällä ja uudella ilmeellä Ihmeellinen viikko -tapahtuma. Kaikenikäisille tarkoitettu tapahtuma kestää tiistaista ja sunnuntaihin. Päätapahtuma on lauantaina Narinkkatorilla, jossa kaupungin sydämessä esiintyy räp-ryhmä Pastorit sekä iloista surf-rock gospelia soittava Park 7. 

– Pääpaino on ihmisten kutsumisessa ja tavoittamisessa. Ihmeellisellä viikolla hyödynnetään jo olemassa olevia puitteita ihmisten tavoittamiseksi musiikilla ja erityisesti evankeliumilla, tapahtumaa järjestävä Sleyn nuorisotyöntekijä Samuli Luomaranta kuvaa.