Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Eurooppalainen kansalaisaloite käynnistettiin perinteisen avioliiton puolesta

 

Viime viikolla pantiin vireille kansalaisaloite, joka esittää avioliiton ja perheen määritelmän yhdenmukaistamista Euroopan Unionin lainsäädännössä.

Mum, Dad &Kids (Äiti, isä ja lapset) -aloitteeseen kannatusilmoituksia kerätään niin verkossa kuin paperilomakkeilla, myös Suomessa. ”Avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto” ja ”perhe perustuu avioliitolle ja/tai syntyperään” ovat ne määritelmät, joita EU:n kansalaisia pyydetään kannattamaan.

Jotta Euroopan Komissio ryhtyisi toimiin kansalaisaloitteen ottamiseksi käsittelyyn, vaaditaan vähintään miljoona kerättyä kannatusilmoitusta. Tämä kannatusmäärä tulee kerätä vähintään seitsemästä jäsenvaltiosta. Kustakin maasta vaaditaan erikseen määritelty väestömäärään perustuva kannatusmäärä, joka on Suomen osalta vajaa 10 000 nimeä. Keräysaikaa on 10.12.2016 saakka.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Äiti, isä ja lapset -kansalaisaloitetta edustaa Suomessa Aito avioliitto ry. Kansalaisaloitteen hyväksi suunnitellaan näkyvää jalkautumista ympäri Suomea. Verkossa aloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa www.mumdadandkids.eu/fi.

 

Tavoitteena torjua sukupuolineutraaliin avioliittolain velvoite

Kampanjan Suomen koordinaattori Sarah Rizzo toteaa, ettei kansalaisaloitteen tavoitteena ole pyrkiä kumoamaan yksittäisten maiden lakeja, joissa on jo hyväksytty samaa sukupuolta olevien avioliitot. Sen sijaan aloitteen kautta pyritään siihen, että EU:n lainsäädännössä määriteltäisiin käsitteitä tarkemmin. Sekavuutta on syntynyt siitä, että jäsenvaltioiden kansalliset avioliitto- ja perhelainsäädännöt eroavat toisistaan ja avioliiton ja perheen määritelmät vaihtelevat dokumentista toiseen. Tämä on tehnyt EU:n lainsäädännöstä vaikeaselkoisen ja vaikeasti sovellettavan sekä synnyttänyt jännitteitä. Rizzon mukaan halutaan myös välttää se, ettei Komissio voi pakottaa kaikkia jäsenmaita muuttamaan avioliittolakia sukupuolineutraaliksi.

Hänen mielestään on hyvät mahdollisuudet saada tarvittava määrä kannatusta aloitteelle.

– Miljoona ylitetään varmasti heittämällä.

Rizzo ennakoi, että myös Suomessa vaaditut vajaa 10 000 allekirjoitusta saadaan helposti kasaan. Hän myös uskoo, että aloite voi mennä läpi EU:ssa. Ennen sen vireillepanoa epäiltiin, suhtautuisiko Komissio siihen myönteisesti vai pidettäisiinkö sitä heti syrjivänä, mutta se saatiin rekisteröityä.

– Aloite on siis yhtenevä säädösten kanssa ja noudattaa hyvää lainsäädäntökäytäntöä.

Kansalaisaloitteen taustalla on seitsemästä eri maasta koostuva työryhmä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie