Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Etiopian kriisi huolettaa lähettejä ja seurakuntia – työ kuitenkin jatkuu

 

Etiopian levottomuudet ovat suistamassa maan pohjoisosan kaaokseen. Tiet ja tietoliikenneyhteydet alueelle ovat poikki ja ilmatila suljettu. Fidan Etiopiassa asuvat työntekijät raportoivat, miten kriisi vaikuttaa heidän arkeensa.

Pohjois-Etiopian väkivaltaisuudet syventävät alueella asuvien ihmisten hätää. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan koronpandemia ja konflikti uhkaavat jo 2,3 miljoonan lapsen hyvinvointia. YK:n humanitaarisen avun osasto OCHA puolestaan raportoi, että alueella oli ennestään jo noin 600 000 ihmistä ruoka-avun varassa. Näiden ihmisten ahdinko vain syvenee, kun kaikkia avustuksia ei ole pystytty toimittamaan perille.

Fida toimii Etiopiassa yhteistyössä paikallisten helluntaikirkkojen kanssa. Fidan lähetit Auli ja Taneli Halonen opettavat Addis Abeban kansainvälisessä koulussa ja Helena ja Samuel Tedder vastaavat seurakuntien työntekijäkoulutuksesta ja lähetystyöstä. Lisäksi Anu Heikkilä tekee Bishoftun alueella perhediakoniatyötä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Kiristyneitä turvatoimia ja evakuointisuunnitelmia

Kaikki Fidan lähetit asuvat kaukana taisteluista. He raportoivat, että konflikti näkyy heidän asuinympäristössään lähinnä turvatoimien kiristymisenä: armeija on lisännyt läsnäoloaan kaupungeissa mahdollisten iskujen estämiseksi, teiden varsilla on tarkastuksia ja ihmiset ovat vähentäneet liikkumista.

Samuel Tedder kertoo, että konflikti näkyy vain vähän pääkaupungin katukuvassa.

– Tilanne on vakava ja odottava, mutta elämä jatkuu melko normaalisti täällä Addis Abebassa. Pohjoisen konflikti näkyy täällä lähinnä niin, että liittovaltion poliiseja on enemmän katukuvassa ja tarkastuksia on lisätty. Tunnemme olevamme turvassa, mutta tilanne rajoittaa liikkumista ja joihinkin toimintoihin osallistumista. Konfliktin kehittyminen toki huolettaa. Olemme muutenkin vasta asettumassa uusina lähetteinä maahan ja koronapandemian aiheuttama poikkeustilakin on päällä, Tedder kertoo.

Myös Auli ja Taneli Halonen ovat turvallisella mielellä.

–  Meillä on ns. ”run bag” pakattuna, mutta muuten tilanne ei huoleta. Luotamme varjeluksen ja siihen, että Fida ja koulumme Bingham Academy seuraavat tiiviisti tilannetta ja pitävät meidät ajan tasalla, Haloset kertovat.

Samuel Tedder lisää, että Fidan työntekijät ovat varautuneet nopeaan evakuointiin, mikäli tilanne eskaloituisi.

– Olemme varautuneet poikkeusoloihin hankkimalla enemmän ruokaa, vettä ja kaasua kotiin ja käyneet yhdessä läpi suunnitelmat sen varalle, että turvallisuustilanne heikentyy ja tarvitaan ihmisten evakuointia.

Tilanne on pysynyt rauhallisena myös noin 50 kilometrin päässä pääkaupungista sijaitsevassa Bishoftun kaupungissa. Suomalaisten kummien tukema, köyhiä perheitä auttava diakoniahanke alueella jatkuu normaalisti. Fidan apulaismaavastaava Anu Heikkilä raportoi, että Fidalla ei ole kummilapsia konfliktialueilla.

– Huoli maan tilanteesta on toki kaikkien arjessa läsnä koko ajan. Valtion koulut on suljettu koko maassa. Vain 8. ja 12. -luokat ovat jatkaneet opiskelua kansallista loppukoetta varten, joka siirtyi koronarajoitteiden vuoksi alkukesältä syksyyn. Seuraamme tilannetta eri lähteistä ja noudatamme Ulkoministeriön ja Fidan turvallisuusohjeita. Pidämme yhteyttä paikallisten kumppanien, muiden maassa olevien suomalaisten ja lähetysjärjestöjen kesken, Heikkilä kertoo.

Konfliktialueen uskovat tarvitsevat tukea

Fidan etiopialainen kumppani, Guennet-helluntaikirkko, sen sijaan tuntee kriisin vaikutukset. Kirkkokunnan johtaja Tamirat Tariku kertoo sähköpostitse, että on hyvin huolissaan Pohjois-Etiopian alueella toimivista paikallisseurakunnista.

– Olemme olleet täydellisessä uutissulussa konfliktialueelle. Johtajana tunnen suurta surua tästä epätietoisuudesta, kun en saa seurakuntamme jäseniin yhteyttä. Samalla koen suurta tarvetta tukea konfliktialueiden uskovia nyt, Tamirat kertoo ja pyytää, että Etiopian ystävät muistaisivat maan tilannetta nyt rukouksissa.

Teksti: Kirsi Koski-Kujala, Kuva: Hannu Happonen

 
Fida artikkeli