Erittäin hyvä ellei täydellinen

 

Maria Sundfors on neljän lapsen äiti ja teologi-insinöörin aviopuoliso, joka palaa huomenna Jysäri festivaalissa 20 vuoden takaisiin tunnelmiin. Kuvassa hellittävinä ovat Nalle, Ester ja Pumpuli. Kuva: Mats Sundfors

Hittibiisin myötä Mascaran naiskolmikko nousi tähteyteen vuonna 1996. Kokemus oli monivivahteinen Maria Sundforsille, joka pitkään uskon tiellä kulkeneena nousee jälleen huomenna lavalle – samassa kokoonpanossa.

Maria Sundfors kuvailee nuoruuttaan ja aikuisuuden ensi vuosiaan rikkinäisiksi:

– En juonut enkä käyttänyt aineita, mutta sisälläni oli valtava hyväksynnän ja rakkauden kaipuu.

Sakke Walleniukseen Maria tutustunut lukioikäisenä teatteri- ja laulukurssilla, jolla naiset ystävystyivät ja olivat tiiviisti yhdessä.

– Muistan, miten viikon lopuksi halasimme toisiamme lujaa. Siinä hetkessä oli jotain erityistä. Sen jälkeen tiemme erosivat.

Sakke kutsui Marian Mascaraan, koska siitä oli vapautunut laulajan paikka pian sen jälkeen, kun bändi oli ponnahtanut suuren yleisön suosioon hittibiisillään Erittäin hyvä ellei täydellinen.

– Nousin siis tähteyteen täysin ansiotta.

Maria oli yhtäkkiä tilanteessa, jossa Suomen suurimmat ja maineikkaimmat keikkalavat avautuivat. Tv-haastatteluja oli kymmenittäin, palstatilaa sivukaupalla.

– Ihmeen hyvin pää kesti. Olimme triona sekä ystäviä että ammattilaisia, jotka osasivat hallita tilanteen. Mascaralla oli omantakeinen, viestinnällisesti rohkea tyyli – sanalla sanoen makee!

Mascaran taival kuitenkin päättyi ennalta arvaamatta vuonna 1998 riitaisaan palaveriin.

– Uudessa tilanteessa mietin elämääni perusteellisesti. Lähdin Helsingissä helluntaiseurakunnan tilaisuuksiin ja tulin uskoon.

Maria kertoo hengellisen etsintänsä olleen voimakasta jo Mascaran aikaan.

– Itse asiassa olin kutsunut Jeesuksen sydämeeni jo lapsena, rukouksessa, mutta ilman Raamatun opetusta ja seurakuntayhteyttä usko jäi kypsymättä elämäntavaksi.

Maria on kiitollinen, että pystyy vielä laulamaan.

– Perheemme asui vanhassa pappilassa vuokralla kolme vuotta. Se oli hometalo, joka sairastutti minut vakavasti. Silti kotia oli vaikea jättää.

– Vaikka iho- ja hengitysongelmia oli ollut pitkään, pystyin tekemään lähtöpäätöksen vasta sinä aamuna, jolloin henkeni oli salpautua.

Nykyisin Sundforsit asuvat maalla, noin 30 kilometrin päässä Oulusta.

– Elämäni on tasoittunut, vaikka olen yhä temperamenttinen, tulinen ja tunteellinen. Tunnen joka solullani, että esiintyminen on minulle eliksiiriä!

Siksi Maria on mukana, kun Mascara tekee paluun 20 vuoden jälkeen.

Se tapahtuu huomenna 6.7. Jysäri festivaali 2019 -tapahtumassa Jämsän Himoksella.

– Vaikka esiintyminen on kivaa, suuret valot, yleisöt ja tähteys eivät ole minulle tärkeitä. Jeesus on ykkönen.

– Kutsumukseni jo tiedän. Se on palvella evankelistana äitini Pirkko Vesavaaran tavoin.