Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Petra ja Ilkka Saariranta – Erilaiset samana päivänä syntyneet

 

Petra ja Ilkka Saariranta ovat olleet yhdessä nuoruusvuosista asti. Erilaisilla tarpeilla varustetut persoonat kasvoivat aikuiseksi yhdessä. Parisuhdetapahtumissa saatu oppi on auttanut pariskuntaa ymmärtämään toisiaan yhä paremmin.

Turkulaiset Petra, 36, ja Ilkka, 36, tapasivat toisensa ensimmäisen kerran Raisiossa kristittyjen nuorten uudenvuoden juhlissa reilut viisitoista vuotta sitten. Petran toi juhliin yhteinen tuttava. Molemminpuolinen ihastus syttyi lähes ensisilmäyksellä. Petran vakuutti Ilkan jämäkkä kädenpuristus. 

 – Muistan vieläkin hyvin sen hetken, kun käteltiin, Ilkka oli niin ystävällinen ja itsevarma. Tuli heti sellainen olo, että onpa kiva tyyppi, Petra kertoo.  

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Ilkka puolestaan ihastui Petran ulkonäköön sekä naisen kykyyn kohdata toinen ihminen: 

 -Petra oli läsnä ja aito, ja se oli kiinnostavaa. 

Pian kaksikolle selvisi, että heitä yhdisti samalainen huumorintaju. Illan aikana paljastui kuitenkin myös se, että he olivat syntyneet samana päivänä samana vuonna ja vieläpä samassa sairaalassa. TYKS:ssä synnytysten väliä oli vain 45 minuuttia. 

Onnistuneet uudenvuoden juhlat poikivat lisää tapaamisia, tutulla joukolla vietettiin yhteisissä aktiviteeteissä kokonainen viikko.  

 – Kun tapasimme, en ollut ajatellut lainkaan parisuhdetta tai avioliittoa pitkällä tähtäimellä. Ilkka taas kertoi heti ensimmäisen viikon aikana, että oli liikkeellä vakavissaan, Petra kuvaa. 

 Ilkka oli käynyt edellisenä syksynä syvällisesti omaa elämäänsä läpi: 

 – Olin rukoillut Jumalaa ja sanonut hyvin selkeän rukouksen puolisoasiaan liittyen. Olin myös järjestänyt omia asioitani niin, että olin vakavissani liikkeellä. Petran kohdalla kaikki loksahti tosi nopeasti paikalleen. 

Seurustelu alkoi etäsuhteessa, sillä opinnot pitivät paria erillään. Petra asui Helsingissä ja Ilkka Turussa. Seurustelun edetessä he huomasivat tulevansa hyvinkin erilaisista taustoista: Ilkan perheessä hengellisyydellä oli keskeinen rooli, Petran perheessä taas ei. Petran lapsuus piti sisällään useita muuttoja sekä asumista ulkomailla. Ilkka taas oli viettänyt koko lapsuutensa kotimaassa. 

Vastakkaiset tarpeet aiheuttavat hankausta  

Pariskunta havahtui nopeasti siihen, että erilaisista taustoista ja tarpeista johtuen suhteen eteen olisi hyvä tehdä työtä.   

 – Olen vetäytyvä ja Petra taas sen vastakohta. Tämä on aiheuttanut suhteeseen erityisen haastavan dynamiikan, Ilkka toteaa. 

Petra ja Ilkka tutustuivat jo heti avioliiton alkumetreillä eri parisuhdetyön muotoihin. Ilkka oli ollut Parempi avioliitto ry:n Pieksämäen avioliittoleirillä vanhempiensa mukana pienenä lapsena. Järjestön toiminta tuli tutuksi uudelleen seurakuntakontaktien kautta.  

 – Seurakunnassa oli yksi pariskunta, joka oli täysin hurahtanut Parempi avioliitto ry:n toimintaan, Petra nauraa. 

Ilkka ja Petra päättivät lähteä Parempi avioliitto ry:n parisuhdetapahtumaan, vaikka ajatus vertaisryhmistä ensin kauhistutti: 

Aloitimme viikonlopputapahtumasta, ja se oli aivan mahtava kokemus. Mutta kyllähän ne ryhmät jännittivät, että mitä jos se ei jotenkin toimikaan. Ensimmäisen tapahtuman jälkeen minulle kävi se klassinen, “jäin koukkuun”. 

Nyt pariskunta on ollut kaksi kertaa Pieksämäen leirillä. Ilkka painottaa, että tapahtumissa on mahtavaa olla: 

 – Itselläni on haastetta avautua kahden kesken, mutta kun siellä on salliva, lämmin ja rakastava ilmapiiri, olen uskaltanut puhua. Ryhmät Pieksämäen leireillä ovat olleet erityisen hyvät, Arjessa sitä jää usein pyörimään yksin omien ajatustensa kanssa, mutta vertaisryhmissä tajuaa, että minulla on ihan vastaavia asioita kuin muillakin, Ei tässä ihan yksin olla, Ilkka sanoo. 

Petra arvostaa, että Parempi avioliitto ry:n työ pohjautuu tutkittuun tietoon. Petra kertoo fanittavansa koko työn konseptia: 

 – Pienryhmät ovat tarkasti mietittyjä, ja vaikka ryhmäkeskusteluissa mennään syvälle, niissä säilyy kuitenkin tietty anonymiteetti. Minulle kuitenkin kaikkein tärkeintä on se, että voin olla mukana joukossa pariskuntia, jotka kaikki haluavat samaa, ja jokainen saa olla mukana keskeneräisenä. Luennoitsijatkin luennoivat keskeneräisyydestä käsin. 

Ilkka korostaa parisuhdetapahtumien ammattimaisuutta. 

On sellainen tunne, että ollaan hyvissä käsissä ja homma toimii. Ei ole yhtään sellaisen räpeltämisen oloista, Ilkka tiivistää. 

Petralle tärkeää Parempi avioliitto ry:n tapahtumissa on myös siellä kuultava musiikki. 

Olisi aivan erilaista, jos siellä ei olisi sitä musiikkia, joka on niin hoitavaa ja kappaleet ovat taitavasti valittuja. Koen, että juuri ennen luentoa esitetyt biisit avaavat meitä toisiamme kohden, vaikka olisi ollut juuri ennen luentoa jäinenkin tilanne. Se ihmisyys on jotenkin niin vahvasti läsnä lauluissa. 

Sanat omalle käytökselle löytyvät  

Petra kertoo, että sille, mitä parisuhteessa tapahtui, ei ensin ollut sanoja. Parisuhdetapahtumista löytyivät asioille nimet ja pikkuhiljaa myös syyt oman käyttäytymisen takana. 

 –Tunnekeskeisellä parisuhdekurssilla ymmärsimme, ettei kumpikaan ole paha, vaan molemmat etsivät turvaa erilaisilla tavoilla, Petra summaa. 

Parisuhdetapahtumista on noussut pariskunnalle myös toiveikkuus siitä, että suhteeseen tulevat katkokset voidaan korjata. Petra ja Ilkka kokevat, että jokainen tapahtuma on vienyt parisuhdetta syvemmälle. 

 –Menen helposti lukkoon arjen keskellä ja vetäydyn, mutta tapahtumissa pystyn jotenkin paljastamaan itseäni, Ilkka kuvaa. 

Pariskunnalla on 4–, 6– ja 8-vuotiaat lapset. Petra korostaa, että pikkulapsiarjen keskellä ei kumpikaan ehdi pohtia ja työstää parisuhteen asioita myöhään yöhön, niin kuin he tekivät suhteen alussa.  

Parisuhdetapahtumissa ja -leireillä pääsee sukeltamaan parisuhteeseen ajan kanssa. Arjessa tiettyjen aiheiden käsittely olisi aivan liian kuormittavaa. 

 Petra korostaa, että asioiden työstäminen ottaa myös aikaa:  

 – Se mikä Parempi avioliitto ry:n tapahtumissakin nousee esille, on mielestäni vastakkaista tälle ajalle: Asioiden työstäminen parisuhteessa ottaa todella paljon aikaa. Asiat eivät ratkea parissa kuukaudessa, koska monia asia voi juontua jo lapsuudesta asti.  

Parisuhdetapahtuman loppu on aina vaikeaa niin Petralle kuin Ilkalle. 

 – Olisi niin ihana jäädä siihen kuplaan, pariskunta nauraa. 

 

 
Parempi avioliitto, artikkeliban.