Enonkosken luostari kaipaa hiljentyjiä

 

Itäisessä Savossa Enonkoskella sijaitsee Suomen ainoa evankelisluterilainen luostariyhteisö. 17 vuotta sitten perustetussa luostarissa entisellä Ihamaniemen koululla pidetään hiljaisuuden retriittejä, erilaisia tapahtumia ja noin kerran kuukaudessa jumalanpalvelus.
Mitä Enonkoskelle nyt kuuluu?

– Luostariyhteisön elämä ja toiminta jatkuu, vaikka menneinä vuosina yhteisöön tulijoita on ollutkin vähemmän kuin odotimme. Tällä hetkellä meillä on viisi asukasta ja lisäksi paikassa käy talkoolaisia, vastaa Kerimäen kirkkoherra Toivo Loikkanen. Hän on hengellisen yhteisön taustalla vaikuttavan tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.
– Kovin harva vain pystyy käytännössä irrottautumaan kaikista sidonnaisuuksistaan. Erityisesti pitemmäksi aikaa luostariyhteisöön tuleminen on selvästi iso asia, Loikkanen kertoo.
Enonkosken luostariyhteisöön ei Loikkasen mukaan tarvitse perinteisen luostarikäsityksen tapaan sitoutua vuosikymmeniksi tai jopa loppuelämäksi.
– Nykyaikainen luostarielämä voi olla väliaikainen hyppäys muusta elämästä hengelliseen yhteisöön. Meille voi siis tulla ”ora et labora” -talkoohengessä myös lyhyemmäksi aikaa.
Loikkasen mukaan yksi tai kaksi palkattua työntekijää ylläpitotehtäviin voisi olla jatkossa hyvä asia.
– Tämä toisi meille uusia mahdollisuuksia varainhankinnan ja verkostoitumisen suhteen.
Uusia tulijoita Enonkoskelle otetaan mielellään vastaan.
– Jos elämäntilanne on kuormittava, voi olla hyväksi myös lyhyempi tai pidempi jakso luostariyhteisössä. Haluankin rohkaista tulemaan levon, rukouksen ja hiljaisuuden pariin, Loikkanen kannustaa.
Liisa Varho on toiminut syyskuun alkupuolelta luostariyhteisön vastuuhenkilönä.
– Olen pitkään seurannut yhteisön toimintaa ja halusin nyt tulla mukaan pitemmäksi aikaa. Sovittiin miehen kanssa ainakin vuodesta. Tuntui siltä, että juuri tämä on oikea hetki.
Uusille tulijoille pidetään ovet auki.
– Olemme kiitollisia kaikista, jotka sitoutuvat toimintaamme lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa.
Varhon mukaan Enonkosken yhteisössä tulee jatkossakin vallitsemaan yksinkertainen ja vaatimaton elämäntapa.
– Tästä osoituksena olemme siirtymässä öljylämmityksestä energiaa säästävään maalämpöön.

 

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.