”Enkelit alleviivaavat Jumalan pelastussuunnitelmaa”

 

Timo Nisula.

Viime viikolla Seurakuntalainen.fi -sivustolla kerrottiin ”neljän autokunnan näkemästä enkelistä” Virtain ja Alavuden välisellä tiellä.

Uutinen sai huomattavaa julkisuutta muissakin medioissa. Tapahtuman aitoudesta käydään vilkasta keskustelua.

Tutkija Timo Nisulan sanoo, että enkelit voidaan jakaa sekä hyviin että pahoihin.

Teologian tohtori Timo Nisula kommentoi tapahtuman tuottamaa kohua kirkkoisä Augustinuksen esimerkin avulla.  

– Kun Augustinus opettaa hyvistä enkeleistä, hän opettaa Raamatusta. Enkeleiden toiminnalla Jumala alleviivaa pelastussuunnitelmaansa Kristuksessa. Herran enkeli saa ihmisen turvautumaan ihanan yksinkertaiseen Jumalan sanaan.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– Augustinus ottaa todesta myös Paavalin varoituksen, että paha voi ”pukeutua valkeuden enkeliksi”. Pahat enkelit ovat tämän maailman epäjumalia, jotka viilaavat ihmisiä linssiin erilaisilla ihmeillä ja tempuilla, Nisula sanoo.

Hyvätkin enkelit säikäyttävät

Nisulan mukaan varmasti aitoja enkeli-ilmestyksiä löytyy Uudesta testamentista. Myös Vanhan testamentin apokryfeihin eli Raamatun kaanonin ulkopuolelle jätettyihin juutalaisiin kirjoituksiin kuuluva 2. Makkabilaiskirja kertoo tien varsille ilmestyvistä enkelivalloista.

– Enkelit olivat tuon ajan ihmisille merkki Jumalan vihasta ja lähestyvästä tuhosta. Uskon, että myös paimenet, jotka näkevät enkelin Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa, pelästyivät tästä syystä.

– Herran enkelit säteilevät Jumalan pyhää kirkkautta, jonka edessä meidän illuusiomme kalpenevat, Nisula arvioi.

 
Artikkelibanneri perussanoma