Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kiinnostus pappeuteen heräsi armeijassa

 

Remo Ronkainen on pastori, poliitikko ja artisti. Toimiessaan kristittynä maallistuvan yhteiskunnan keskellä Remo uskoo, että kristityn tärkein ominaisuus on rakkaus.

Teksti Daniel Ebeling | Kuva Daniel Ebeling ja Remo Ronkaisen albumi
On sateinen perjantaiaamupäivä Suomen Turussa. Remo Ronkainen saapuu haastatteluun suoraan remonttihommien keskeltä, sillä muutto uuteen kotiin on edessä kahden päivän kuluttua. Vaikka remontointia Remo ei suureksi vahvuusalueekseen voikaan lukea, on homma sujunut varsin mallikkaasti isän ja appiukon avustuksessa. Intensiivistä työ tosin on: pirahtaapa haastattelun alkajaisiksi vielä puhelinkin peilikaappitarjouksen merkeissä.
Remo varttui yhteiskristillisesti suuntautuneessa helluntailaisperheessä, mitä hän pitää hyvin siunattuna kasvuympäristönä. Remo sai kasvaa uskoon, mutta usko uudistui ja tuli yhä omakohtaisemmaksi myöhäisessä teini-iässä.

– Silloin aloin itsekin oikeasti ajattelemaan, että Jeesuksen varaan haluan elämäni rakentaa.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

Kirkkonummelta kotoisin oleva Remo on asunut Turussa vaimonsa Susannan kanssa naimisiinmenosta asti, siis 4 vuotta.

– Muutettiin Susannan opiskelujen perässä, ja alkuun vähän kyseenalaistin, että mitä mä täällä teen, kun kaikki kaverit ja elämä oli muualla. Mutta oon saanut täällä pappisvihkimyksen, työpaikan ja monia tuttuja. Kun kysyin Jumalalta, että miksi Turku, en saanut heti selvää vastausta, mutta ajan kanssa ollaan molemmat saatu kokea tämä tosi vahvasti Jumalan johdatukseksi.

Vaikuttamassa pappina ja poliitikkona

Nuorten ja nuorten aikuisten pastorina työskentelevä Remo koki pappiskutsumuksen armeijassa ollessaan.

– Olin jo hakenut opiskelemaan teologiaa älyllisestä kiinnostuksesta uskon ja tieteen välisiin kysymyksiin. Mutta erityinen kiinnostus juuri pappeuteen heräsi armeijassa varusmiespappina toimiessani, kun sain harjoitella käytännössä uskosta kertomista ihmisille, jotka tiesivät kristinuskosta huomattavan vähän.

Politiikkaan Remon taas veti yksinkertaisesti halu vaikuttaa yhteiskuntaan. Motivoijana on ollut myös kohta Jeremian kirjasta: ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.”

Politiikassaan Remo pitää esillä muun muassa nuorta päättäjyyttä, yrittäjyyteen kannustamista ja lähimmäisyhteiskuntaan pyrkimistä.

– Lähimmäisyhteiskunta liittyy vahvasti kristilliseen ajatteluun. On hyvä, että valtio ja kunnat auttavat yhteiskunnan jäseniä. Entistä enemmän lähimmäisyysajattelua tarvitaan silti myös naapurustossa, perheessä, paikallisissa järjestöissä ja seurakunnassa. Jeesus kutsui meitä rakastamaan lähimmäisiämme, ja on kauhistus, jos tämä tehtävä ulkoistetaan vain valtiolle.

 

Tämä artikkeli on tiivistelmä. Lue koko juttu osoitteessa nuotta.com!

Otsikkoa muutettu 6.10.2023 klo 10.28.