Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomalainen kohtaa seurakunnan tyypillisimmin joko mediassa tai hautausmaalla

”Emme voineet tukea kumpaakaan ehdokasta”

 

Bo-Göran Åstrand (vas.) aloittaa porvoon hiippakunnan piispana 1. syyskuuta. Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtaja Sixten Ekstrand (oik.) jäi piispanvaalissa kakkoseksi. KUVAT: KIRKON KUVAPANKKI / AARNE ORMIO JA MARKKU PIHLAJA

Uusi Tie kysyi Porvoon piispanvaalissa tyhjää äänestäneeltä, oliko asiasta sovittu etukäteen ja mitä haluttiin protestoida.

Bo-Göran Åstrand valittiin Porvoon hiippakunnan uudeksi piispaksi. Hän sai vaalin toisella kierroksella 309 ääntä, kun kilpakumppanin, Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtajan, Sixten Ekstrandin äänisaalis jäi 265:een.

Pian vaalin jälkeen huomiota herätti se, että peräti 43 äänesti tyhjää. Heidän arveltiin edustavan konservatiiveja. Luodon seurakunnan kirkkoherra Max-Olav Lassila oli yksi tyhjää äänestäneistä. Hän myöntää, että asiasta keskusteltiin etukäteen.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

– Syynä on se, ettemme voineet tukea kumpaakaan ehdokasta, sillä he ovat mielestäni väärällä tiellä.

Vaalin toisella äänestyskierroksella moni jätti kokonaan äänestämättä, heitä oli 34. Näin ollen toisella kierroksella äänestysprosentti oli ensimmäistä kierrosta alhaisempi ja kaikkiaan toisella kierroksella protestoineiden määrä oli 77.

Protestin yhtenä syynä oli ehdokkaiden myönteinen kanta samaa sukupuolta olevien parien kirkolliselle vihkimiselle. Åstrand oli kannassaan Ekstrandia selkeämpi, minkä hän toi esiin jo aiemmin kirkolliskokousedustajana. Silloin hän allekirjoitti aloitteen kirkon avioliittokäsityksen laajentamisen puolesta.

Porvoon hiippakunta näyttää jakautuneen liberaaleihin ja konservatiiveihin.

”Meillä on porukka, joka tuntee olevansa hiippakunnan ulkopuolella. He kokivat, että tämä on yksi tapa tuoda itseään näkyviin,” Åstrand kommentoi Kotimaalle.

– Kirkossa Raamattua ei kunnioiteta ja tämä näkyy monissa kysymyksissä. Kirkossa on jo pitkään ajettu linjaa, jossa konservatiivista näkemystä kristillisestä uskosta on sysitty marginaaliin. Nyt liberaalit kannat ovat tulleet vahvemmin esiin, siksi toimimme näin, Max-Olav Lassila vastaa.

 
Kylvaja artikkelibanneri