Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Itsekin ihmiskaupan uhri Elise Lindqvist on auttanut monta tyttöä pois Tukholman kaduilta

 
Elise Lindqvist

Elise Lindqvist tarjoaa joka perjantai-ilta kahvia, kaakaota, sämpylöitä ja karkkia ”tytöilleen” Tukholman kadulla. Talvella jaetaan myös villasukkia, pipoja ja huiveja. Hän on paikalla aamuyöhön saakka. Näin on jatkunut jo 20 vuoden ajan. Kuva: Liisa Heinänen.

Elise Lindqvist, 82, tarjoaa joka perjantai-ilta kahvia, kaakaota, sämpylöitä ja karkkia ”tytöilleen” Tukholman kadulla. Hän haluaa auttaa, koska on itse joutunut ihmiskaupan uhriksi.

Pieni, kauniisti pukeutunut nainen hypistelee kangaspussia. Tässä se on! Pussin sisällä on Kätketyt aarteet -kuunnelmasarja tallennettuna taskuun helposti mahtuvalle kuuntelulaitteelle. Kymmenen minuutin jaksoissa kerrotaan tarinoita siitä, miten ihmiskaupan uhri voi päästä vapaaksi ja aloittaa uuden elämän.

Vaaleat pussit suojaavat laitteita, joita ruotsalainen Elise Lindqvist on valmis viemään omille kätketyille aarteilleen, Tukholman keskustassa työskenteleville prostituoiduille. Tarinoihin on punottu hänenkin tarinansa. Se kertoo mahdollisuudesta muutokseen.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Lindqvist saa juuri valmistuneet tallenteet suomalaiselta Eeva Vähäsarjalta, joka ohjaa Kätketyt aarteet -hanketta Euroopan maissa. Vähäsarja on Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) lähetystyöntekijä asemapaikkanaan Itävallan Wien. Hän toimii yhdessä miehensä Jari Vähäsarjan kanssa kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n työyhteydessä.

Idea syntyi lentokoneessa

Elise Lindqvist tarjoaa joka perjantai-ilta kahvia, kaakaota, sämpylöitä ja karkkia ”tytöilleen” kadulla. Talvella jaetaan myös villasukkia, pipoja ja huiveja. Hän on paikalla aamuyöhön saakka. Näin on jatkunut jo 20 vuoden ajan.

– Usein olen kotona vasta viiden aikaan aamulla.

Lindqvist haluaa auttaa, koska on itse joutunut ihmiskaupan uhriksi. Hän tietää, että kukaan ei halua myydä itseään. Hän on kuullut, miten julmasti tyttöjä kohdellaan.

– Mies sanoo, että hän on ostanut tytön ja voi tehdä mitä haluaa.

Nyt jo moniin maihin koekäyttöön ehtineen, prostituoitujen auttamiseen tähtäävän Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjan idea syntyi Ruotsissa.

Ruotsin Toivoa naisille -työn koordinaattori Maggan Johansson on toimittanut monia radio-ohjelmia, joissa naiset kertovat tarinansa ja miten he ovat löytäneet toivon löydettyään henkilökohtaisen suhteen Jumalaan. Johansson kertoo tarkan hetken, jolloin ajatus kuunnelmasarjasta syntyi.

– Olin lentokoneessa palaamassa Hollannista työkokouksesta, kun ajatus iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ihmiskaupan uhreille tarvitaan oma ohjelmasarja, Maggan Johansson kertoo.

Taustalla oikeat tarinat

Elettiin vuotta 2009. Johansson kertoi ideastaan Toivoa naisille -työn kansainväliselle johdolle.

Alkoi Kätkettyjen aarteiden kehitystyö. Kansainvälinen järjestö alkoi kerätä prostituutiosta vapautuneiden naisten tarinoita. Apuna olivat naisten parissa toimivat kristilliset järjestöt. Tarinoista koottiin kuunnelmasarjan käsikirjoitus. Siinä Klara-niminen nainen tapaa muita naisia ja keskustelee heidän kanssaan.

Ensimmäistä Yhdysvalloissa tehtyä kuunnelmasarjaa piti muokata Euroopan oloihin. Se on nyt käännetty usealle Euroopan kielelle. TWR vastaa käännöstyöstä ja ohjelmien tuottamisesta. Ihmiskaupan vastaiset järjestöt huolehtivat jakelusta.

Uhri jo 5-vuotiaana

Elise Lindqvist on on innoissaan uudesta Kätketyt aarteet -työvälineestä.

– Tämä on hieno. Tämä sopii sellaiselle, joka on valmis muutokseen. Kun tapaan sellaisen tytön, kysyn ensin, saanko kertoa oman tarinani.

Lindqvist joutui hyväksikäytetyksi jo 5-vuotiaana. Kotiolot olivat huonot, ja hän lähti kotoa 14-vuotiaana. Hän tutustui naiseen, joka oli hänelle ystävällinen, osti kauniita vaatteita ja opetti kävelemään ja käyttäytymään kauniisti. Parin vuoden hyvän jakson jälkeen nainen alkoi myydä Eliseä miehille. Näin jatkui muutamia vuosia, kunnes asiakas viilsi puukolla Elisen kaulaa. Silloin hän ilmoitti lähtevänsä naisen luota eikä tämä pannut vastaan.

Seurasi rikkinäisiä vuosia ja päihteiden käyttöä. Vierotushoidossa vuonna 1994 hän kohtasi kristittyjä, ja hänen puolestaan rukoiltiin.

– Sain uuden elämän. Jumala nosti minut pois mustasta helvetistä.

Lindqvist kertoo auttaneensa monta tyttöä pois kadulta. Hänet tunnetaan.

– Tytöt sanovat minua äidiksi.

Hän ajaa Ruotsiin exit-lakia, joka turvaisi sen, että prostituutiosta poispyrkivä ei joudu vankilaan.Liisa Heinänen

Kirjoitus on julkaistu maaliskuun Lähde-lehdessä 2/2018.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa