Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen: Ammattikorkeakoulupaikkakuntien karsiminen väärä linja

 

Opetusministerin on etsittävä neuvotteluteitse kullekin alueelle parhaiten soveltuvat ratkaisut

– Opetusministeriön hanke vähentää tuntuvasti ammattikorkeakoulupaikkakuntia on vastoin koko koulutuksen alkuperäistä ideaa, sanoo elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk).
Pekkarinen kritisoi voimakkaasti opetusministeriön kaavailuja keskittää ammattikorkeakoulutus yliopistokaupunkeihin.
Linjauksen seurauksena muun muassa kirkon nuorisotyöntekijöiden ja diakonien koulutus uhkaa siirtyä Järvenpäästä ja Kauniaisista Helsinkiin.

Ammattikorkeakouluverkon luomista perusteltiin alun perin korkeakoulutusmahdollisuuksien synnyttämiseksi maan eri osiin. Pekkarinen ajaa voimakkaasti aluepolitiikan näkökulmaa.

– Pyrkimys oli myös vahvistaa soveltavaa ja alueita palvelevaa käytännönläheistä tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa alueilla, myös yliopistokaupunkien ulkopuolella, muistuttaa Pekkarinen.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Opetusministeriön kaavailut ammattikorkeakoulutuksen keskittämisestä yliopistokaupunkeihin syö Pekkarisen mukaan tasapainoisen aluekehityksen edellytyksiä.

– Kategoriset, ylhäältä päin asetetut määrälliset tavoitteet, kuten 50 paikkakunnan maksimi- ja 2 500 opiskelijan minimirajat, johtavat kaavamaiseen menettelyyn ja alueiden kannalta epätarkoituksenmukaisiin ratkaisuihin. Ammattikorkeakoulutuksen alkuperäistä ideaa muistellen ihmettelen mihin tällaiset lukumääräiset tavoitteet ylipäänsä perustuvat, Pekkarinen hämmästelee opetusministeriön linjauksista löytyviä lukuja.

”Opetusministerin otettava lakki kauniiseen käteen”

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) on perustellut Seurakuntalainen.fi:lle ministeriönsä päätöstä keskittää Diakin nuorisokoulutus pääkaupunkiseudulla yhteen toimipaikkaan.

– Linjaus on ammattikorkeakoulun tulevaisuuden kannalta tärkeä sikäli, että se vahvistaa Diakin eteläisen rakenteen toimintakykyä, kertoi Virkkunen Seurakuntalainen.fi:n haastattelussa.

Pekkarinen on Virkkusen kanssa eri linoilla.

– Opetusministerin on nyt otettava lakki kauniiseen käteen ja etsittävä neuvotteluteitse kullekin alueelle parhaiten soveltuvat ratkaisut. Tapauskohtainen arviointi ja neuvottelut alueiden omien toimijoiden kanssa on ainoa oikea tie edetä tässä asiassa.

Elinkeinoministeri hyväksyy opetusministeriön pyrkimyksen sopeuttaa ammattikorkeakouluopetuksen määrä kysynnän tarpeisiin, mutta hyvin toimivien koulutusyksiköiden karsimista Pekkarinen vastustaa.

– Ammattikorkeakoulupaikkakuntien mittava karsiminen on väärä linja. Sen sijaan ammattikorkeakoulutuksen hallinnollista rakennetta voidaan keventää nykyisestä.

Diakin ylläpitäjähallitus käsittelee Diakonia-ammattikorkeakoulun ja opetusministeriön sopimusta kirkon nuorisotyöntekijöiden ja diakonien koulutuksen siirtämisestä Järvenpäästä ja Kauniaisista Helsinkiin kokouksessaan 9. kesäkuuta.

Lue myös:

Diakin Järvenpään ja Kauniaisten yksiköiden säilyttämiseksi luovutettiin adressi

Järvenpään ja Kauniaisten leikkauspäätös uuteen käsittelyyn

Ministeriö leikkaamassa kirkon koulutuksen Järvenpäästä ja Kauniaisista