Elämää omin ehdoin ja eväin – Leskiset sanoivat toisenkin kerran tahdon

 
Tanja ja Timo Leskinen Lapuan avioparikurssilla

Tanja ja Timo kertovat nyt osaavansa olla entistä paremmin toistensa rinnalla. Asioiden käsittelyssä ovat auttaneet myös kaksi avioparikurssia. (Kuva: Joel Kallio)

”Teidät on tuomittu avioeroon”, julisti Tanja ja Timo Leskiselle Liperiin kahteen eri osoitteeseen tullut kirje vuonna 2016. Pitkä liitto oli tullut päätökseensä. Kirjeen sanat tuntuivat hurjilta.

Koko aikuisikänsä yhdessä olleet Tanja ja Timo päätyivät eroon hiljalleen, yhden asian johtaessa toiseen. Parin lapsista nuorinkin oli ehtinyt jo täysi-ikäisyyden kynnykselle. Timo teki pitkiä työpäiviä ja Tanja hoiti asioita yksin.
– Ongelmista ei keskusteltu eikä meillä riittänyt jaksamista kuunnella toista, Timo muistelee.

Tanja ja Timo kertovat menettäneensä kyvyn ottaa toistensa ajatukset huomioon. Keskusteluyritykset ajautuivat väittelyiksi, joissa pari kilpaili viimeisestä sanasta. Sekä Timo että Tanja tekivät omia tulkintojaan toisen sanomisista. Tyytymättömyys valtasi alaa. Timo oletti asioiden olevan silti kunnossa.

Sansa neliöb. 15.9.-15.10.MJa

Eropäätös tuli yllätyksenä

Erimielisyyksistä ja kohtaamattomuudesta huolimatta Tanjan lopullinen eropäätös ja yhteisestä kodista pois muuttaminen tulivat Timolle shokkina: ”Siis mitä tapahtuu?”

Tanja muutti tyttären kanssa ja kertoo tämän olleen arjessa kiinni pitävä tekijä. Tunteet myrskysivät.
– Olin tosi vihainen Timolle ja elämälle ja kävin kaikki tunteet läpi. Kristillinen kasvatus painoi vaakakuppia siihen suuntaan, että olen epäonnistunut avioliitossa. Olin myös peloissani uuden tilanteen edessä ja pohdin, miten selviän.

Raskas ero opetti Tanjalle paljon.
– Olin aina oppinut laittamaan toiset etusijalle. Aloin pohtia, missä minun rajani kulkevat ja mitä minä haluan. Opin itsekunnioitusta. Tajusin, että ensin on rakastettava ja kunnioitettava itseään, että voi tehdä toiselle saman, Tanja toteaa.

Omalla tahollaan Timo pohti asioita ja mietti, miltä selvittämättömät solmut ovat Tanjasta tuntuneet. Hän havahtui katsomaan asioita myös toisesta näkökulmasta.
– Ajattelin, että jos joskus olen parisuhteessa, osaan kääntää laivan ajoissa oikeaan suuntaan, Timo kertoo.

”Se alkaa nyt!”

Lähes kolmen vuoden erossa olemisen jälkeen jokin muuttui.  Eron jälkeen vuorovaikutus oli ollut kireää ja rajoittunut pakollisiin asioihin. Tanja ja Timo alkoivat olla enemmän tekemisissä keskenään: Tanja tarvitsi Timon apua autoremontissa ja yhteydenotot lisääntyivät. Timo kertoo tilanteen liukuneen siihen, että pari päätti yrittää uudestaan.

Molemmilla on mielessä tarkka kellonaika maaliskuisena sunnuntai-iltapäivänä, jolloin Tanja kylpyhuoneessa mattoa pestessään uteli Timolta, mitä vastaa tuttaville, jotka kysyivät seurustelusta.
– Sano niille, että se alkaa nyt, Timo yllätti.

Kaikella on tarkoituksensa

Uudelleen seurustelun aloitettuaan Tanja ja Timo suuntasivat ensimmäistä kertaa Parempi avioliitto ry:n avioparikurssille Lapualle.
– Kyllä se rohkaisi, kun kuuli miten toisetkin ovat kompuroineet ja kuitenkin selvinneet hyvinkin haastavista tilanteista omissa parisuhteissaan, Timo kiittää.

Tanjalle luennot ja ryhmät antoivat paljon ajattelemisen aihetta.
– Kuuntelemisen lisäksi tarkkailen ihmisiä ja heidän toimintaansa. Itseilmaisun kehä toimii meillä.

Itseilmaisun kehästä, Leskisten sanoin ”apilakuvasta” on ollut apua myös vahingollisten tulkintojen vähentämisessä. Timo on oppinut välttämään suoraviivaisia johtopäätöksiä Tanjan sanomisista.
– Mie sanon vaikka, että sanohan uuestaan, en ihan ymmärtänyt, Timo selittää.

Leskiset sanoivat toisen kerran tahdon karkauspäivänä vuonna 2020. Vihkimässä oli sama pappi kuin ensimmäiselläkin kerralla. Toisessa avioliitossa pari tekee asioita eri tavoin kuin ensimmäisessä.
– Kaikilla asioilla ja tapahtumilla on tarkoituksensa, ilman niitä en olisi tässä. Elämme rohkeammin omannäköistä elämää omin ehdoin ja eväin. Toisten mielipiteet eivät enää horjuta niin paljon, Tanja summaa.

Anteeksiantamisen voi oppia

Leskiset ovat kokeneet anteeksi antamisen oleellisena osana suhteensa uudelleenrakentamista.

– On ensiarvoista antaa itselleen anteeksi tekemänsä virheet ja vääryydet. Olla itsensä paras ystävä, tuki ja turva. Toiselle ja toisille anteeksiannon voi oppia. Erityisen tärkeää on myötätuntoisuus itseä ja toista kohtaan. Anteeksiantaminen vapauttaa energiaa ja lisää onnellisuutta, Tanja vakuuttaa.

Timolle suhteen moninaiset vaiheet ovat opettaneet rinnalla kulkemista.
– Osaan nyt olla toisen vierellä niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Niin sanotusti myötä- ja vastamäessä, enkä katoa välillä rinnalta pois, hän sanoo hymyillen.