Egyptin kriisi: Kansalaiset ahtaalla

 

Egyptin pääkaupunki Kairo on Afrikan ja Lähi-idän suurimpia kaupunkeja

Kaoottinen tilanne Egyptissä jatkuu. Eilen Kairoon kokoontui satoja tuhansia mielenosoittajia. Syvään kriisiin ajautuneessa maassa monet perustoiminnot ovat lamaantuneet.

– Elämä on täällä pysähdyksissä. Koulut, virastot, pankit, lehdet, kirkot ja jopa sairaalat ovat olleet suljettuina perjantaista lähtien väkivallan ja ryöstelyn vuoksi, SAT7 –televisiokanavan johtaja Terence Ascott raportoi.

SAT7 kanavan Kairossa sijaitseva studio on myös suljettuna maassa vallitsevan tilanteen takia. Vartijat pysyttelevät TV-studion rakennuksissa yötä päivää pitääkseen ryöstelijät loitolla.

– Paikallisilla on huoli kriisin pitkittymisestä ja sen myötä ruoan ja lääkkeiden saannin vaikeutumisesta. Myös sähkön ja veden saaminen on uhattuna, Ascott kuvailee tilannetta.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Ascott kertoo, että kirkot ja kristityt Egyptissä pyytävät rukousta asian ratkeamisen sekä uudenlaisen avoimuuden ja tasa-arvon löytymisen puolesta egyptiläisessä yhteiskunnassa.

Satojatuhansia mielenosoittajia saapui eilen tiistaina Kairon ja Aleksandrian kaupunkeihin vaatimaan Egyptin presidentin Hosni Mubarakin eroa. Molemmissa kaupungeissa mielenosoitukset jatkuivat myöhään yöhön ulkonaliikkumiskielloista huolimatta.

Tänään presidentin eroa vaativat mielenosoittajat ja presidentit kannattajat ottivat yhteen Tahririn aukiolla Kairossa. Al Jazeera -televisiokanavan mukaan useita ihmisä on loukkaantunut, uutisoi Helsinginsanomat.

Presidentti Mubarakin vastustajat syyttävät maan hallintoa köyhyydestä, työttömyydestä, korruptiosta ja epädemokraattisesta hallinnosta.